Brazilië negeert patent aidsmiddel

Brazilië is van plan om als eerste regering ter wereld het patent op een aidsremmend medicijn te schenden. Nadat maandenlange onderhandelingen met het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche over een prijsverlaging in een patstelling eindigden, heeft minister José Serra van Volksgezondheid woensdag bekendgemaakt dat hij het Roche-medicijn Viracept wil laten namaken....

Serra meent dat de huidige prijs voor Viracept (gemaakt van het middel nelfinavir) onredelijk hoog is. Daarom gaat de Braziliaanse overheid vergunningen verlenen voor de productie van nelfinavir in Brazilië. Hierdoor zouden de kosten van de medicamenten met 40 procent moeten dalen, een bezuiniging van 84 miljoen gulden per jaar.

Viracept is slechts een van de twaalf middelen die gebruikt worden in de medicijnen-cocktail tegen aids. Het ministerie van Volksgezondheid liet weten dat de regering jaarlijks 82 miljoen eenheden nelfinavir koopt voor 212 miljoen gulden, een kwart van het totale Braziliaanse aidsbudget. In 2000 gaf Brazilie 730 miljoen gulden uit aan aidscocktails voor ongeveer honderdduizend patiënten.

Brazilië heeft het hoogste aantal geregistreerde aids-patiënten van alle landen in Latijns Amerika, 230 duizend. Serra spreekt van een noodsituatie, op grond waarvan het patent geschonden mag worden.

Roche had dit jaar een prijsverlaging van 13 procent aangeboden, maar Brazilië vond dat te weinig. Twee weken geleden liepen volgens Serra de onderhandelingen vast. De regering heeft nu besloten gebruik te maken van een artikel in de grondwet dat het toestaat een patent te breken als de prijs onevenredig hoog is, aldus de minister.

'Het is lachwekkend dat een van de twaalf middelen in de cocktail verantwoordelijk is voor 25 procent van de kosten. We geven meer uit aan één middel dan aan alle transplantaties die we in een jaar in Brazilië uitvoeren', zegt Serra.

Roche heeft nog niet op het Braziliaanse voornemen gereageerd. Minister Serra sluit niet uit dat er opnieuw onderhandelingen volgen met Roche over een prijsverlaging van het middel.

Het wordt steeds moeilijker voor de farmaceutische industrie om dergelijke conflicten te voorkomen. In maart verlaagde Merck & Co de prijs van twee andere middelen in de aidscocktail - efavirenz en indinavir - met 60 procent, waardoor de Braziliaanse regering 92 miljoen gulden bespaarde.

Ook andere farmaeutische bedrijven, waaronder Bristol-Myers Squibb, Abbott Laboratories en GlaxoSmithKline, hebben onlangs besloten de prijzen van aidsmiddelen in Afrika sterk te verlagen. Die prijsverlaging kwam nadat een Indiaas bedrijf, Cipla, had gezegd dat het bereid was kopieën van de aidsmedicijnen te verkopen aan Afrikaanse landen tegen een fractie van de originele prijzen.

Het argument van de grote farmaceutische bedrijven is dat als hun producten niet langer met patenten beschermd worden, zij niet langer bereid zullen zijn tientallen miljoenen guldens te investeren in het onderzoek naar nieuwe medicijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden