Brazilië neemt wet aan voor 'spionageveilig' internet

Het Braziliaanse parlement heeft dinsdagavond een baanbrekende internetwet aangenomen. De maatregel moet de privacy van internetgebruikers garanderen, de netneutraliteit waarborgen en buitenlandse spionnen als de NSA buiten de deur houden.

RIO DE JANEIRO - Het wetsvoorstel lag al een paar jaar op de plank, maar de discussie werd eindeloos uitgesteld. Afgelopen zomer kwam het alsnog hoog op de agenda te staan, na onthullingen over de grootschalige spionagepraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Brazilië. Niet alleen burgers en bedrijven, ook het e-mail- en telefoonverkeer van president Dilma Rousseff bleek afgetapt. Rousseff was woedend en zette vaart achter betere internetwetgeving.


Providers mogen volgens de nieuwe wet alleen anoniem gegevens opslaan, en informatie nooit doorverkopen of doorgeven aan derden. De zogenoemde 'Grondwet van het Internet' garandeert bovendien netneutraliteit. Dat houdt in dat providers geen diensten of toepassingen op internet mogen beperken.


Ook mogen ze geen extra kosten in rekening brengen aan personen die relatief zware diensten als videobellen of Netflix gebruiken. Tot nu toe was alleen in Nederland en Chili de netneutraliteit bij wet vastgelegd.


De wet schrijft verder voor dat providers of bedrijven niet mogen tornen aan de content van het internet, en dat zij niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor illegale inhoud. Als iemand bijvoorbeeld een kwetsend bericht plaatst op Facebook, is het aan een rechter om te oordelen of het dient te worden verwijderd. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor kinderporno, of extreem gewelddadige beelden.


Hoewel voorvechters van internetvrijheid in de hele wereld staan te juichen bij de wet, is het radicaalste onderdeel onderweg gesneuveld. In het oorspronkelijke voorstel stond dat bedrijven als Google en Facebook servers moesten vestigen in Brazilië, zodat ze gedwongen zouden zijn de Braziliaanse wetgeving te volgen en de privacy van de gebruikers in Brazilië te beschermen. De oppositie, beïnvloed door de sterke lobby van telecombedrijven, verzette zich hier fel tegen.


Om toch een meerderheid te behalen in het parlement, gingen de voorstanders na lang getouwtrek akkoord met een afgezwakte variant. Buitenlandse bedrijven hoeven geen nieuwe servers neer te zetten, maar moeten de privacy en gegevens van Braziliaanse gebruikers volgens de nationale wetgeving behandelen. De vraag is hierbij nog wel of er afdoende juridische middelen zijn om een internationaal bedrijf tot de orde te roepen.


De senaat stemt binnen anderhalve maand over het voorstel, naar verwachting neemt hij de wet aan.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden