Brazilië krijgt lening om crisis af te wenden

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft Brazilië een nieuwe kredietlijn beloofd van 15 miljard dollar (bijna 30 miljard gulden). De lening, die deels al in september kan worden verleend, moet voorkomen dat de grootste economie van Latijns Amerika aangetast wordt door de crisis in het buurland Argentinië....

Van onze redactie economie

Het IMF gaat verder een eerder toegekend krediet van ongeveer 1,2 miljard dollar (3 miljard gulden) aan het noodlijdende Argentinië versnellen. Het geld zal nog deze maand aan de regering in Buenos Aires worden overgemaakt, zodra een onderzoek van het fonds naar de uitvoering van een overeenkomst met het Latijns-Amerikaanse land is afgerond. Het krediet zou oorspronkelijk in september worden verstrekt. Met het bedrag van 1,2 miljard dollar komt volgens het IMF het totaal versneld aan Buenos Aires overgemaakte kredieten op 7,3 miljard dollar.

Argentinië kampt met een torenhoge schuld, die het land nauwelijks meer kan torsen. President Fernando de la Rua heeft een draconisch bezuinigingsbeleid afgekondigd, dat ertoe moet leiden dat het begrotingstekort nog dit jaar is weggewerkt. Het IMF prijst in een verklaring dit beleid.

Verder heeft het IMF Turkije toestemming gegeven om onmiddellijk nog eens 1,51 miljard dollar aan krediet op te nemen uit het potje van 19 miljard dollar dat beschikbaar is. Tot nu toe heeft Turkije al 10 miljard dollar van dat krediet opgemaakt. Het land zucht onder de gevolgen van de economische crisis van februari.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden