Brazilië geeft deel Amazone in handen boeren

BRASILIA (ANP) - Brazilië geeft landbouwers die illegaal de Amazone zijn binnengedrongen, het stuk grond dat ze exploiteren in eigendom. In totaal gaat het om een gebied dat met een omvang van 670.000 vierkante kilometer groter is dan Frankrijk.

President Luiz Inácio Lula da Silva heeft een decreet over het overdragen van de grond getekend, aldus het Braziliaanse persbureau Agencia Brasil vrijdag. De maatregel heeft betrekking op stukken grond die kleine en grote landbouwers voor 1 december 2004 in bezit hebben genomen. Voor de kleine stukken grond hoeven de boeren niets te betalen. Voor de grotere stukken grond rekent de Braziliaanse regering een gereduceerd tarief.

De Braziliaanse Senaat en het Huis van Afgevaardigden hadden al eerder ingestemd met de wet over het toekennen van de grond aan de boeren. Lula heeft het plan wel op enkele punten aangepast door van zijn vetorecht gebruik te maken. Het is niet toegestaan om land te verstrekken aan personen die niet in het gebied zelf wonen, maar de grond in de Amazone indirect exploiteren.

Milieuorganisaties hebben het plan fel bekritiseerd. Zij denken dat de maatregel een aanmoediging is om illegaal land in het regenwoud in bezit te nemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden