Brazilië benoemt alweer een nieuwe bankpresident

In een poging het vertrouwen van beleggers terug te winnen heeft de Braziliaanse regering dinsdag een nieuwe president aangesteld bij de centrale bank....

INEKE HOLTWIJK

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

De financiële markt stond perplex. Maar de schok werd gevolgd door euforie. De dollar stond rond het middaguur 5 procent lager dan de slotkoers van maandag. De renteprognose, die vorige week nog stond op 59 procent per jaar, daalde naar 45 procent.

Volgens minister van Financiën Pedro Malan heeft de regering tot de wisseling besloten om de centrale bank te versterken en efficiënter te laten opereren op de vrije wisselmarkt. Er was veel kritiek op de vertrekkende president, Francisco Lopes, die de overgang naar een zwevende wisselkoers niet goed zou hebben geleid.

Lopes' eerste inschattingsfout was de te nauwe bandkoers, die binnen twee dagen moest worden losgelaten. De markt wilde een grotere devaluatie. De uitstroom van dollars was zo groot, dat de centrale bank zich gedwongen zag de koers helemaal vrij te laten. De real verloor toen 70 procent van zijn waarde.

Lopes werd ook bekritiseerd omdat er nog steeds geen duidelijke monetaire koers is uitgezet. De hoge rente blijkt geen investeringen aan te trekken.

De druppel die de emmer deed overlopen was volgens analisten de paniek die vrijdag uitbrak. Uit angst voor een blokkering van de tegoeden haalden veel rekeninghouders, tot parlementariërs aan toe, hun bankrekeningen leeg en kochten massaal dollars. De dollar schoot daarop door de magische grens van twee real.

Minister Malan kondigde aan dat er meer wijzigingen zullen volgen in de directie van de centrale bank. Een zwevende wisselkoers vergt volgens hem niet alleen een krachtige centrale bank, maar ook een mentaliteitsverandering. 'Brazilië moet daarmee, en met een interventiemechanisme, leren leven.'

Hoewel de minister onderstreepte dat het economisch beleid ongewijzigd blijft, verwachten economen nieuwe bezuinigingen en meer interventies om de pieken en dalen uit de wisselkoers te halen.

De Braziliaanse munt vervangen door de dollar of koppelen aan de dollar, hetgeen Argentinië met succes deed, is volgens de meeste analisten op dit moment een te groot waagstuk. Bovendien zou het politieke zelfmoord betekenen voor president Cardoso, die zijn populariteit dankt aan de door hem geïntroduceerde real.

Het andere grote discussiepunt is de hoge rentevoet. Daardoor is het begrotingstekort de afgelopen weken snel opgelopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden