Brazilianen verstopten DE-koffie voor de accountantscontrole

AMSTERDAM - Een week voordat de accountantscontrole van 2009 begon in de vestiging van Sara Lee DE in Brazilië, tegenwoordig onderdeel van het koffie- en theeconcern D.E Masterblenders 1753, haalden honderd vrachtwagens koffie uit de pakhuizen en brachten het naar een geheime loods.


Het was een essentieel onderdeel van de boekhouding van het bedrijf. Grote hoeveelheden koffie waren niet verkocht, terwijl ze wel als verkocht in de boeken stonden. Logisch dat de accountant al die koffie niet mocht zien.


Het was een van de vele trucs die het management van het Braziliaanse bedrijf uithaalde om de prestaties op te poetsen en zo de eigen bonussen veilig te stellen. Het verhaal wordt verteld in een rapport dat D.E Master Blenders, oftewel Douwe Egberts, heeft laten opstellen door advocatenkantoor Allen & Overy. De Vereniging Effecten Bezitters VEB bericht erover op haar website. Het bedrijf heeft besloten het rapport niet te publiceren, maar het wel ter inzage te leggen aan aandeelhouders.


Het onderzoek, dat onder de codenaam 'Project Omega' werd ingesteld, heeft betrekking op een fraudezaak die in augustus losbrak. Het bedrijf maakte toen bekend dat er onregelmatigheden waren geweest bij de Braziliaanse dochter, en dat daardoor de winst over 2012 maximaal 55 miljoen euro lager uit zou komen. Later werd die schade gepreciseerd tot 37 miljoen.


Die mededeling leidde tot een flinke koersval van het aandeel, dat nog maar sinds de zomer op de Amsterdamse beurs wordt genoteerd. Voor die tijd behoorde DE tot het Amerikaanse concern Sara Lee. De VEB kondigde bijna meteen aan een miljard euro schade te zullen claimen.


In het rapport van Allen & Overy wordt ook beschreven hoe het management van de Braziliaanse tak van Sara Lee de omzet verhoogde en de balans oppoetste. Oude, onverkoopbare koffie prijkte sinds 2007 gewoon op de balans als verse koffie.


Veel klanten kregen korting, maar de verkochte waar kwam voor de volle honderd procent in de boeken. Het verschil werd aangevuld door een vordering op de klant te faken. Allen & Overy telde 27 miljoen euro van zulke nep-omzet. In totaal zou sinds 2007 maandelijks 2.500 ton onverkochte koffie zijn gefactureerd, aldus de VEB op haar website. De zaak kwam aan het licht toen DE werd verzelfstandigd en er een nieuw management kwam.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden