Brazilianen kiezen studie in Nederland

Braziliaanse studenten rukken op in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit collegejaar studeren zeven- tot achthonderd Brazilianen aan hogescholen en universiteiten.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TIES BROCK

AMSTERDAM - Daarmee komt Brazilië met stip binnen in de top vijf van herkomstlanden van niet-Europese studenten. Dat blijkt uit cijfers van het Nuffic, de organisatie voor internationalisering in het hoger onderwijs.

Dankzij een speciaal overheidsprogramma en mond-tot-mondreclame is sprake van een vliegwieleffect, zegt Remon Boef van het Nuffickantoor in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. De studenten willen naar Nederland vanwege de Engelstalige modules en de kwaliteit van het onderwijs.

De komst van het academisch talent is vooral te danken aan het Braziliaanse beurzenprogramma Ciência sem Fronteiras (wetenschap zonder grenzen). President Dilma Rousseff begon het miljardenproject in 2011 om honderdduizend studenten en onderzoekers in industrielanden kennis te laten verwerven.

Een beurs bood Ana Beatriz Dantas de mogelijkheid aan de Universiteit Twente (UT) creative technology te studeren: 'Ik wilde altijd al naar het buitenland, maar daar was nooit geld voor. Nu krijgen ook mensen uit minder rijke families de mogelijkheid in het buitenland te studeren.'

Aan Nederlandse universiteiten en hogescholen worden Brazilianen met open armen ontvangen. Coördinator internationalisering Jan Schut van de UT: 'Brazilianen kunnen hier goed leven, wonen en vrienden maken. Dat is met studenten uit China en Rusland nog wel eens anders.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden