Braziliaanse stoof zonder gemopper

Feijoada

Ingrediënten


(hoofdgerecht voor 8 tot 10 personen)


Voor de feijoada:


100 g chorizo


olijfolie


200 g speklap


400 g schouderkarbonade zonder bot


250 g verse worst


600 g ui


10 teentjes knoflook


sap van 1 sinaas-appel


20 ml cachaça of andere rum


1 tomaat in stukjes


4 blaadjes laurier


2 el gemalen koriander


2 tl gemalen komijn


750 ml bouillon


2 blikken zwarte bonen, vocht bewaren


Voor de farofa:


4 el boter


1 kleine ui


1 teen knoflook


olijfolie


¿ groene paprika


200 g cassave/maniokmeel (toko)


Nederlanders mopperen. Terecht of onterecht, maar ze mopperen. Vorige week mopperden veel twitteraars over het Voedingscentrum. Dat zei dat superfoods niet bestonden. Dat vonden superfoodeters maar niks en dat kwetterden ze mopperend over het web. Daarnaast mopperde men over het weer. De lente kwam niet snel genoeg. Voetballen was niet meer wat het is geweest en carnaval was ook al voorbij.


Nee, dan de Brazilianen! Hun Voedingscentrum kwam vorige maand met nieuwe voedingsadviezen tegen ondervoeding, maar ook tegen overgewicht. Er zijn drie gouden regels: kook zelf en vers, wees matig met vetten, olie, suiker en zout en vermijd voedsel dat is bewerkt. Aangevuld met zeven andere regels, waaronder: eet in gezelschap, op geschikte plekken, deel je kookervaring en wees kritisch op reclame. Dat klinkt allemaal reuze logisch, haalbaar en niet betuttelend.


Zouden die Brazilianen hier net zo op mopperen als de Nederlanders? Vast niet. Ze koken lekker met z'n allen op overheidsadvies verse maaltijden in hun tropische land.


Neem feijoada (spreek uit: fei-zjwa-da): een stoofschotel met bonen en veel varkensvlees. Officieel maak je dat in hoeveelheden om heel carnavallend Rio mee te voeden, maar een beetje aangepast kan het ook best op een Nederlandse doordeweekse dag.


Snijd de chorizo in plakjes en bak die krokant in de olijfolie. Schep dat in een andere, grote braadpan. Snijd het andere vlees in ongeveer even grote stukken. Bak het vlees in porties bruin en doe het over in de grote braadpan.


Hak ui en knoflook grof en bak die bruin in het bakvet. Doe ook dit in de grote braadpan, evenals het sinaasappelsap, de rum, de tomaat, de kruiden en specerijen, de bouillon en de bonen mét vocht uit het blikje. Breng aan de kook, zet de pit laag en laat de stoofschotel zeker drie kwartier pruttelen. Roer af en toe. Proef op zout en peper.


Voor de farofa: bak ui en knoflook in de boter tot ze glazig worden. Voeg de in blokjes gehakte paprika toe, bak nog een paar minuten. Voeg de olijfolie toe en dan beetje bij beetje het cassavemeel en bak het al roerend tot mooie, goudbruine korreltjes.


Proef of het niet te flauw is en eet de feijoada met de farofa. Rijst, salade en gesmoorde kool zijn er erg lekker bij. En als het niet opgaat, laat het zich goed invriezen.


Tallina van den Hoed, Pay-Uun Hiu,


Marcus Huibers, Onno Kleyn,


Loethe Olthuis en Marie Louise Schipper


doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.