Braziliaanse staat komt in geldnood

Brazilië heeft zijn reserves moeten aanspreken om buitenlandse obligatiehouders uit te betalen . Diverse buitenlandse banken willen Brazilië geen geld meer lenen via staatsobligaties, nu de laatste ronde van de presidentsverkiezingen nadert....

Van onze verslaggeefster

Brazilië kan door het gebrek aan financiering in ernstige problemen komen. Deze maand loopt voor 7 miljard dollar aan staatsobligaties af, dat wil zeggen dat de beleggers hun ingelegde som terug moeten krijgen. Normaal gesproken worden deze leningen aan de staat verlengd, of door andere beleggers overgenomen. De Braziliaanse overheid heeft echter voor slechts 20 procent van dit bedrag nieuwe financiers kunnen vinden. Zo komt het land in geldnood, en kan Brazilië niet langer de rente betalen over zijn staatsschuld van 300 miljard dollar.

FleetBoston, Lloyds en andere buitenlandse banken hebben slechts 9 procent gekocht van de staatsobligaties die de staat in augustus uitgaf. In 2001 kochten buitenlandse banken nog ruim de helft van het staatspapier. 'De situatie kan rap oncontroleerbaar worden', zegt John Williamson van het Institute for International Economics in Washington.

De wereldwijde beurscrisis en de verliezen in Argentinië hebben buitenlanders kopschuw gemaakt. Zij vrezen ook de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 27 oktober. Waarschijnlijk wordt dan de socialistische kandidaat Lula gekozen.

Door het vertrek van beleggers moest de overheid zijn reserves aanspreken om de helft van de obligaties die vorige maand afliepen zelf te herfinancieren. Deze week valt nog eens 5,4 miljard dollar aan obligaties vrij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden