Braziliaanse spelers mogen best, als ze het maar niet te dol maken

VAN ONZE VERSLAGGEVER MARK MISÉRUS

AMSTERDAM - 'Acrobatiek' moet het niet worden. Maar met een beetje rechttoe-rechtaanseks van zijn spelers heeft Luiz Felipe Scolari geen probleem, tijdens het WK voetbal. De Braziliaanse bondscoach gunt de titelfavorieten hun ontspanning tijdens een toernooi waar de druk intens zal zijn.

In een land dat zowel preutsheid als uitdagend bloot propageert, is het elk WK weer een kwestie. Hoeveel persoonlijke vrijheid krijgen de Braziliaanse voetballers in ruil voor de jacht op een wereldtitel? Maandag hakte Scolari de knoop door, op een jolige persconferentie in Lissabon.

Seks tijdens het toernooi mag, zei hij. Waar ligt de grens, werd hem daarop gevraagd. Zijn antwoord: 'Normale seks is oké. Maar sommigen houden van acrobatiek. Dat is niet de bedoeling.'

De vorige keer dat Scolari de seleção onder zijn hoede had, nam hij nog een heel ander standpunt in. Tijdens het WK van 2002 verbood hij de spelers veertig dagen lang om seks te hebben - van het inleidende trainingskamp tot en met de finale.

'Wie geen controle heeft over zijn penis, is geen man maar een beest', hield hij de selectie destijds voor. De coach haalde glansrijk zijn gelijk, Brazilië werd in Japan en Zuid-Korea voor de vijfde keer wereldkampioen - nog altijd een record.

Sterspeler Ronaldo kon zich het toernooi later nog goed voor de geest halen, en niet alleen vanwege de gewonnen finale: 'Het was een geweldig WK, maar ik zal me altijd de jeuk herinneren die ik vanonder had toen ik de wereldbeker omhoog tilde.' Negen maanden later kwam uit dat 'Het Fenomeen' zich toch niet helemaal aan de regels had gehouden. In Tokio werd zijn vierde kind geboren, door Ronaldo verwekt bij een serveerster.

Waarom Scolari tot inkeer is gekomen, vertelde hij niet. Misschien heeft hij geluisterd naar andere Braziliaanse bondscoaches, die tijdens hun WK's een lossere moraal hanteerden. Zo liet Dunga het in Zuid-Afrika (2010) over aan de spelers of ze zich buiten de wedstrijden om wilden inspannen. 'Niet iedereen houdt van seks', aldus de bondscoach.

Dunga's voorganger Carlos Alberto Parreira moedigde de Brazilianen juist aan om daags voor de wedstrijd de sponde in te duiken, tijdens het WK in Duitsland 2006. 'Het probleem is: deze spelers eten niet, slapen niet en ze drinken ook al niet. Maar seks? Seks is altijd welkom.'

Het trainingscentrum van de Braziliaanse ploeg - 80 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro - voldoet alvast aan alle wensen. Elke speler krijgt tijdens het WK zijn eigen slaapkamer. De grootste suite van allemaal is voor Scolari zelf.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden