Braziliaanse munt zweept beurzen op

De Braziliaanse centrale bank heeft de munt, de real, losgelaten. Maar de verwachte schokgolven op de internationale financiële markten bleven uit....

Van onze verslaggevers

AMSTERDAM

De real daalde meteen na de maatregel van de centrale bank meer dan 15 procent, maar handhaafde zich daarna op een niveau van 1,43 real per dollar. Donderdag kostte een dollar nog 1,32 real.

Niet alleen de markt reageerde gunstig. De Wereldbank liet in een verklaring weten de uitbetaling van leningen aan Brazilië te versnellen. In een verklaring stelde directeur Wolfensohn van de Wereldbank alle vertrouwen te hebben in president Cardoso en diens vaardigheden om de interne problemen op te lossen.

De Wereldbank heeft toegezegd 4,5 miljard dollar bij te dragen aan een hulppakket van in totaal 41,5 miljard dollar van het IMF. Tot nu toe is van dat geld nog niet meer dan een miljard uitbetaald, maar Wolfensohn is bereid om sneller met dat geld over de brug te komen.

Dat steuntje in de rug kan Cardoso best gebruiken. Zijn minister van Financiën Pedro Malan en zijn pas benoemde president van de centrale bank Lopes gaan in het weekeinde naar Washington voor overleg met het Internationaal Monetair Fonds en het Amerikaanse ministerie van Financiën.

Veel zal van dit bezoek afhangen. Als Brazilië de toegezegde 41 miljard krijgt, lijkt de kans aanwezig dat de 'samba-crisis' alweer voorbij is.

Als Brazilië zijn real aan de dollar gekoppeld zou hebben gehouden, zou dat volgens sommige analisten minstens 10 miljard dollar hebben gekost. De centrale bank zou massa's realen uit de markt hebben moeten nemen en een enorm hoge rente moeten handhaven. Dat dit hopeloos lijkende gevecht nu uitblijft was voor de financiële markten reden tot juichen.

Woensdag devalueerde de centrale bank de real al de facto met 9 procent. Toen gistermorgen de koers van de munt daalde onder het toen aangegeven minimum, greep de bank echter niet in. Daarmee kwam de real te zweven.

Maandag komt de bank met nieuwe mededelingen. Dan maakt de bank duidelijk welke koers van de real zij zal verdedigen.

De financiële markten denken dat Brazilië de munt dan zal laten bewegen tussen smalle marges. Door regelmatige aanpassingen van deze marges verliest de real langzaam en gecontroleerd waarde ten opzichte van de dollar.

Deze week was er door deze onrust een kapitaalvlucht van in totaal 8 miljard gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden