Braziliaanse militair aangeklaagd wegens misdaden dictatuur

Vier Braziliaanse openbare aanklagers hebben dinsdag de vervolging aangekondigd van een oud-kolonel vanwege de verdwijning van vijf guerrillastrijders tijdens de militaire dictatuur (1964-1985). Het is de eerste keer dat een dergelijke zaak in Brazilië voor de rechter komt.

VAN ONZE CORRESPONDENT ALLART HOEKZEMA

SANTA CRUZ - 'Dit is geweldig nieuws voor de families die hun dierbaren verloren tijdens de brute onderdrukking die volgde op de militaire staatsgreep van 1964', zei José Miguel Vivanco, directeur Latijns-Amerika van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. 'Een kwart eeuw na de Braziliaanse overgang naar de democratie wachten mensen nog altijd op gerechtigheid.'

Vier federale procureurs kondigden in de hoofdstad Brasilia aan dat Sebastião Rodrigues de Moura, een oud-militair die in de jaren zeventig betrokken was bij de repressie van de linkse guerrillabeweging Araguaia, zal worden berecht voor vijf ontvoeringen. Een rechtbank in de Amazonedeelstaat Pará moet binnenkort beslissen wanneer de zaak op de rol wordt geplaatst. De 77-jarige Rodrigues de Moura, die als officier in de juntatijd een fortuin vergaarde in de illegale mijnbouw, was de afgelopen jaren lid van het federale congres in Brasilia.

De Braziliaanse amnestiewet uit 1979, die recentelijk werd bevestigd door 's lands hoogste gerechtshof, verbiedt de vervolging van burgers en militairen die ten tijde van de dictatuur politieke misdrijven begingen. Maar de vier openbare aanklagers betogen dat gevallen waarbij vermiste personen nooit zijn teruggevonden 'permanente delicten' vormen.

'Deze misdaden werken door in het heden en vallen dus buiten de periode van 1961 tot en met 1979 die door de amnestiewet wordt afgedekt', aldus de federale procureur Tiago Rabelo. Het team van Rabelo gaat mogelijk nog meer aanklachten formuleren tegen Rodrigues de Moura. 'Het onderzoek naar de misdrijven tegen de Araguaia-militanten gaat voort', legde hij dinsdag uit. 'Tussen 1972 en 1975 verdwenen er in totaal 62 strijders van die guerrilla.'

De militaire dictatuur in Brazilië pleegde minder moorden (400) dan die in Argentinië (30.000) en Chili (3.200). Maar het land is de laatste jaren fel bekritiseerd door het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten wegens zijn aarzelingen om helderheid te verschaffen over de misdrijven in de juntaperiode.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden