Braziliaanse mafiabaas had politici en rechters op loonlijst

Justitie is in Rio de Janeiro een mafia-achtig corruptieschandaal op het spoor gekomen. Zij deed vorige week, na een tip, een inval op een geheim adres van Castor de Andrade....

INEKE HOLTWIJK

Van onze correspondente

Ineke Holtwijk

RIO DE JANEIRO

De miljonair, de godfather van de georganiseerde misdaad, hield uit voorzorg iedere drie weken ergens anders kantoor. Zijn brandkasten met zijn boekhouding verhuisde hij altijd mee.

De Andrade exploiteert met dertien anderen het illegale Jogo do bicho (beestenspel) en bezit een sambaschool en een voetbalclub.

Bij de inval nam justitie behalve wapens, een kleine tweehonderd diskettes en de brandkasten in beslag. De Andrade, tegen wie een arrestatiebevel is uitgevaardigd, houdt zich nu schuil.

Uit de boekhouding blijkt dat hij werkte als de mafia in Italië . Rechters, officieren van justitie en politiechefs stonden bij hem op de loonlijst en politici kregen grof geld voor hun verkiezingscampagnes. De politie heeft in de brandkast een lijst aangetroffen met namen van meer dan honderd bekende personen.

De lijst is niet gepubliceerd, maar een aantal politie-officieren heeft gegevens laten uitlekken. Daaruit blijkt dat de burgemeester van Rio voor zijn campagne honderdduizend dollar heeft ontvangen. Twee landelijke parlementariërs mochten zich ook tot de begunstigden rekenen. Ook de naam van interim-gouverneur Batista, een gerespecteerde mensenrechtenadvocaat staat op de lijst. Hij zou volgens het dagblad O Globo 58 duizend dollar hebben ontvangen. Ook zijn rechterhand, het hoofd van politie, staat voor zevenduizend dollar genoteerd.

De namenlijst geeft volgens de politie geen uitsluitsel over wie geld heeft ontvangen. Maar de namen verklaren wel waarom de politie altijd zo coulant is geweest met het Jogo do bicho. De loterij is illegaal, maar op elke straathoek zitten lotenverkopers.

De komende week worden de diskettes verder ontcijferd. De procureur-generaal heeft aangekondigd dat hij zal vragen om opheffing van het bankgeheim van mensen die op de lijst staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden