Braziliaanse coach Luxemburgo in opspraak

De voetbalbondscoach van Brazilië ligt zwaar onder vuur. In de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2002 doet Brazilie het belabberd....

Volgens zijn voormalige secretaresse strijkt trainer Wanderley Luxemburgo in het geheim commissies op van spelers die op zijn aanbeveling een contract krijgen bij een club. Het geld dat hij daarmee verdiende, belegde hij in meer dan veertig appartementen, honderden auto's en onder meer in (toen nog lucratieve) telefoonaansluitingen.

Renata Carla Moura Alves, een jonge advocate en naar eigen zeggen ook ex-liefje van de (getrouwde) trainer, heeft tot nog toe haar beschuldigingen niet onderbouwd met bewijsmateriaal. Zij werkte van 1993 tot en met 1997 voor Luxemburgo, die trainer bij Palmeiras (Sao Paulo) en Flamengo (Rio) was, en verkocht als zaakwaarneemster wekelijks bezittingen van Luxemburgo op veilingen. Alles ging op haar naam.

Volgens de advocate van Luxemburgo is tegen betaling bemiddelen voor spelers geen overtreding; het is wat iedere voetbalmanager feitelijk doet. Het geen belasting betalen op winst uit beleggingen is wel strafbaar. De Braziliaanse fiscus die de afgelopen jaren ook al vette vissen als Ronaldo pakte, is daarom een onderzoek begonnen.

De trainer zelf heeft aangekondigd dat hij de advocate wil vervolgen wegens smaad. Hij ontkent dat hij iets strafbaars heeft gedaan. 'Ik ben geen boef', zei hij. En 'als ik iets aan de belastingen schuldig ben, zal ik dat betalen'. Hij heeft wel bevestigd dat hij voor de clubs waar hij als trainer werkte spelers heeft aanbevolen. Hoewel hij inderdaad een machtiging op Moura Alves' naam heeft afgegeven, ontkende hij dat zij officieel voor hem heeft gewerkt.

Maar ongeacht de uitkomst van het onderzoek, heeft het schandaal de anti-trainer stemming in voetbalgek Brazilië flink opgepookt. 'Hoe genezen wij onszelf van Luxemburgo', kopte een columnist vrijdag. En een ander: 'Dit doet terugverlangen naar de tijden van Parreira'. Parreira staat in Brazilië voor saai en degelijk. Sommigen spreken reeds dramatisch over de grootste crisis allertijden in het Braziliaanse voetbal.

Toen de trainer dit weekeinde zijn Olympische ploeg op de luchthaven van Rio de Janeiro uitzwaaide, werd hij door omstanders uitgescholden voor 'vagabundo', klaploper. Door Luxemburgo's limiet van 23 jaar zagen coryfeeën als Romario hun droom van Olympisch goud verdampen. Dat is slecht gevallen bij fans en spelers. Romario, die Sydney zelf in gedachten had als laatste hoogtepunt in zijn carrière, had begin vorige week nog koel gereageerd ('Wanderley weet wat hij doet') op het feit dat hij zou thuisblijven. Maar op de golven van de zwartgeldaffaire kwam hij vrijdag terug met 'mislukkelingen vernielen zichzelf'. Romario's sneer naar de bondscoach stond meteen over zes kolom in de kranten die de crisis in voetballand opnemen als betrof het het faillissement van de centrale bank.

De uitlatingen zeggen veel over Romario, die graag conflicten aangaat, maar ook over de snel veranderende machtsverhouding. De bondscoach van de dure maatkostuums stond bekend als autoritair en een man die de wind eronder had. Wie te laat kwam op een training, ongepaste uitlatingen deed tegen journalisten of zich anderszins misdroeg, riskeerde schorsing.

Aan corruptieschandalen zijn Brazilianen gewend. Maar de bondscoach is traditioneel een monument van betrouwbaarheid. Daarom ook stelden diverse ex-trainers en internationals dat Luxemburgo zolang het onderzoek duurt beter met verlof kan gaan. In de ingezonden-brievenrubrieken in de kranten klinkt wanhoop. Brazilianen, permanent pendelend tussen euforie en moedeloosheid over de eigen grootsheid, vrezen dat Luxemburgo de terugkeer markeert van wat het 'bastaardcomplex' is gaan heten. Tot Brazilië in 1958 het WK won, leden de Brazilianen aan een chronisch minderwaardigheidscomplex tegenover het buitenland. Nu keert de twijfel weer terug. Het zou kunnen dat het enige land in de wereld dat nog nooit een WK heeft gemist, in 2002 niet van de partij is.

De CBF, de Braziliaanse voetbalbond, heeft officieel nog niet gereageerd op het schandaal. Ook een teken aan de wand, meent commentator Fernando Calazans. 'Het is voetbal zonder bestuur, opgegeven door de voetbalbond'. Naar verluidt zouden sommige bestuurders Luxemburgo willen lozen. Men zou willen wachten tot na woensdag, als Brazilië een volgende kwalificatiewedstrijd speelt thuis tegen het zwakke Bolivia.

Dat is onder gewone omstandigheden een eenvoudige klus voor de Brazilianen. Nu word het een mythisch moment, gespeeld in het verdoemde Maracana waar zich al eerder een voetbaldrama heeft afgespeeld (de nederlaag in het WK vijftig jaar geleden tegen Uruguay). Dus wat zei Eduardo Texeira, voorzitter van de CBF, over de wedstrijd tegen Bolivia? Dat hij dolblij zal zijn als Brazilië wint. 'Die overwinning is voor mij de gouden medaille'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden