Braziliaanse Alves steekt veel op van spelen in de wind

SCHEVENINGEN - Het is een gegeven: als de scheidsrechter fluit, betreden schaars geklede vrouwen het zand voor een dansje. Elke keer weer. Maar dit weekeinde niet. Beachvolleybal, een sport die zoveel belang hecht aan show, houdt het sinds de vliegtuigramp in Oekraïne sober. Ook bij een van 's werelds grootste toernooien.

De langharige bikinidanseressen blijven daarom thuis, de harde bass van de muziek die na de minuut stilte door het Scheveningse stadion dreunt klinkt iets zachter dan gebruikelijk en toeschouwers krijgen minder juichattributen in de handen gedrukt van reclamemeisjes. 'Het showelement is doorgaans heel groot bij deze sport, maar nu vinden we het niet gepast', zegt toernooidirecteur Bas van de Goor.

Al haalde Nederland vaker internationale toernooien in huis, dit evenement heeft iets unieks. De internationale bond FIVB stelde een miljoen dollar aan prijzengeld beschikbaar, iets wat nooit eerder in de geschiedenis van het prestigieuze beachvolleybaltoernooi voorkwam. Dat is ook te zien aan het deelnemersveld, alle topteams zijn dit jaar aanwezig. Van de Goor: 'Als je toch een paar toernooien moet uitzoeken, is het logisch dat dit bovenaan je lijstje staat. Bovendien zijn hier extra punten te verdienen voor de ranglijst, ook dat telt mee.'

De Braziliaanse Fernanda Alves geeft toe dat het geld voor haar een grote motivatie is om naar Scheveningen te komen. 'Natuurlijk telt dat, al ben je daar niet mee bezig zodra je speelt', zegt ze.

Op haar groene bikinitopje staat een zwart balkje, als eerbetoon aan de slachtoffers van de vliegramp. Toen de omvang van de ramp bekend was heeft de internationale bond in allerijl alle kleding voor de deelnemers aangepast. Alle Nederlandse teams speelden daarnaast met een rouwband, maar zij lagen er al twee dagen voor het einde van het toernooi uit.

Alves niet, zaterdag plaatste zij zich voor de finale van zondagmiddag. Alves: 'Maar of ik nou win, of verlies, het prijzengeld is niet het belangrijkste. Er zijn hier zoveel teams aanwezig. Ik zoek die competitie.'

De lange Braziliaanse kijkt alvast vooruit. Volgend jaar wordt het WK in Nederland gehouden. Door nu alvast in Scheveningen te spelen, neemt ze nuttige informatie mee naar huis. 'De omstandigheden op het Nederlandse strand zijn heel anders dan die in Brazilië. Hier is veel meer wind, dat maakt het voor mij veel lastiger om in Scheveningen te spelen', zegt Alves.

Van de Goor noemt het evenement een opmaat naar het WK. 'Al bedoel ik het niet disrespectvol, dit is wel een Grand Slam', zegt de toernooidirecteur. Maar tegelijkertijd is het ook een test voor 2015. Het is de reden waarom het toernooi dit jaar in drie verschillende steden wordt gespeeld: in Scheveningen, op het Marktplein in Apeldoorn en op de Zuidas in Amsterdam.

Volgend jaar worden er vier steden aangedaan, dan komt er een locatie in Rotterdam bij, verhuist het evenement in de hoofdstad naar de Dam en krijgen de spelers in Den Haag het spectaculairste onderkomen: een drijvend stadion op het water van de Hofvijver. Er waren zelfs plannen voor een stadion op zee, maar dat is op het laatste moment afgeschoten.

Hoe ongewoner de locatie, hoe beter, lijkt het wel. 'Als je de mogelijkheid hebt, waarom zou je het dan nalaten', zegt Niels Markensteijn, directeur bij sportmarketingbureau TIG Sports. Zijn bedrijf is zowel verantwoordelijk voor de Grand Slam als voor het WK. En eerder dit jaar organiseerden zij het Tata Steel-schaaktoernooi niet in het traditionele Wijk aan Zee, maar in het Rijksmuseum. 'Dat heeft een aanzuigende werking', zegt Markensteijn.

Door locaties in het midden van de stad of op ongebruikelijke plaatsen verwacht Markensteijn meer mensen en publiciteit te trekken. 'Het levert iconische tv-beelden op. Dan vraagt het bedenken wel veel creativiteit en een hoop werk vooraf, maar je merkt wel dat het werkt.' En beachvolleybal is wat dat betreft volgens hem een vrij eenvoudige sport: 'Het gaat om een bak zand van twintig bij dertig vierkante meter en wat tribunes. Er zijn niet zoveel sporten in de buitenlucht waarbij dit kan.'

Maar niet alles hoeft altijd zo spectaculair, zoveel bewijst de versoberde versie van de Grand Slam in Scheveningen. Markensteijn: 'Dan gaat die muziek zachter en zie je de mensen alsnog op de banken staan door de spanning van de wedstrijd. Uiteindelijk draait het toch om de sport.'

Na haar finale likt Alves aan een softijsje, De Braziliaanse beachvolleybalster zit achter de tribune, op ruime afstand van het publiek. Het mag. De buit is binnen, ze heeft zojuist gewonnen. Bovendien: buitensporiger wordt haar gedrag die dag waarschijnlijk niet. De feestjes zijn geannuleerd.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden