Brave op-winkel-passer

Stabiliteit en continuïteit, dankzij deze belofte zegevierde de nieuwe president van Zambia...

Een ervaren diplomaat, een partijloyalist, een voetbalfan, maar bovenal een brave op-de-winkel-passer. Rupiah Bwezani Banda (71), de zondag ingezworen nieuwe president van Zambia, is op al deze kwalificaties even trots.

De laatste gebruikte hij zelf tijdens de campagne voor de verkiezingen van vorige week donderdag. ‘Ik zal het beleid voortzetten dat Mwanawasa begon’, zei hij herhaaldelijk, verwijzend naar zijn populaire voorganger, de op 19 augustus overleden Levy Mwanawasa, wiens dood de verkiezingen noodzakelijk maakte. ‘Ik zal het beleid uitvoeren en meer toevoegen.’

Het hele leven van de in Zweden tot econoom opgeleide Banda staat in het teken van politiek. Hij was een van de jonge leiders van de Unip van Kenneth Kaunda, die aan de macht kwam toen Zambia in 1964 onafhankelijk werd van Groot-Brittannië. Op zijn 27ste werd Banda ambassadeur in Egypte – waar hij bevriend raakte met de Angolese rebellenleider Jonas Savimbi – en vervolgens in de VS en bij de VN. Hij was even minister van Buitenlandse Zaken – in 1975 – en 13 jaar parlementslid.

Volgens zijn officiële biografie verliet hij in 2002 stilletjes de Unip, om zich te bekeren tot de MMD, die regeerde sinds de invoering in 1991 van de meerpartijendemocratie. In 2006 stemde Oost-Zambia, waar Banda veel gezag heeft bij traditionele leiders, voor het eerst massaal voor de MMD. Dit zou aan Banda te danken zijn geweest. Zijn benoeming dat jaar tot vicepresident, was volgens velen een beloning.

Mwanawasa, wiens tot 2011 durende termijn Banda nu gaat volmaken, had het tij mee. De koperprijs bleef stijgen – de mijnen zijn goed voor 65 procent van het nationaal inkomen – en de investeringen, met name van China en India, groeiden tot 4,25 miljard dollar in 2008.

De armen – 65 procent van de 12 miljoen Zambianen zit onder de armoedegrens – merkten daar echter weinig van. Vandaar dat populist Michael Sata van het Patriottisch Front, die zich als kampioen van de armen presenteerde, donderdag slechts 35.209 stemmen minder kreeg dan Banda – wat voor Sata reden was maandag hertelling van de stemmen te eisen.

Banda heeft het signaal echter begrepen. In zijn inaugurale rede, waarin hij Sata zijn ‘vriendschap’ aanbood, noemde hij de strijd tegen de armoede ‘mijn hoofddoel’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden