Brand

Elke maand leert de Volkskrant een plek in de samen-leving van binnenuit kennen. Eerste reeks: de kinder-opvang, in kinderdagverblijf De Dukaat in Amsterdam....

Tamara Doves

Om half elf breekt er brand uit. De juffen weten het al, de kinderen nog niet. Wel zitten ze al vanaf kwart voor tien met hun jassen en schoentjes aan en moeten ze het brandweerlied vast oefenen. De precieze tekst is veel van de kinderen ontschoten, maar het moment waarop ze tegelijkertijd een brandweerslang moeten nadoen, verloopt tamelijk synchroon. Enrico kon dat al langer. Juf Anita schrok zich een paar dagen geleden rot toen hij bij wijze van brandweerslang zijn piemel in zijn hand hield terwijl hij het liedje zong.

Op de afgesproken tijd komt Chafika de klas binnen met de mededeling dat er brand is op het kantoortje en in de hal. De brandoefening kan beginnen. Uit de slaapkamers wordt een verrijdbaar bedje gehaald voor de allerkleinsten. Juf Meena hijst zich intussen in een reflecterend geel hesje waarop is te lezen dat ze bedrijfshulpverleenster is. Zij gaat vooraan in de 'kinderslang', die wordt gevormd door een touw waaraan alle kinderen zich vasthouden.

Bij het verlaten van een lokaal gaat het mis. De leidster wil linksaf en de kinderen rechtsaf, waardoor ze recht in de imaginaire vuurzee lopen. Meena wijst ze luid en duidelijk terecht, waarna de tocht naar de uitgang vervolgd kan worden. Algauw is er filevorming in het gangetje. Een rondslingerend krat met puzzelstukken en een bal liggen dusdanig in de weg dat de bedjes er niet langs kunnen. Er ontstaat een kinderfile.

Na veel geduw en getrek aan de bedjes wordt de nooduitgang gevonden. De kinderen kijken wat beduusd om zich heen en de juffen besluiten dat dit een goed moment is om ze onder toezicht buiten te laten spelen op het dakterras. Volgende maand weer een brand - zelfde tijd, zelfde plaats, zelfde brandweerlied en minder obstakels.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden