Brandweervrouw die twee keer faalde voor traplooptest krijgt geen herkansing

Een brandweervrouw die tot twee keer toe faalde voor de verplichte conditietest, krijgt geen herkansing. Het College voor de Rechten van de Mens noemt het terecht dat de brandweer dezelfde normen hanteert voor mannen en vrouwen, die bij de test met een zware bepakking honderd traptreden moeten kunnen bestijgen. De brandweervrouw had vanwege discriminatie een zaak aangespannen tegen de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, tot mei dit jaar haar werkgever.

Een brandweervrouw meet vervuiling van de lucht in de Hoeksche Waard.Beeld anp

Meestal spreekt het College zich uit over zaken waarbij mensen zich ongelijk behandeld voelen. Brandweervrouw Jorien Traas uit Oosterbeek hoopte door een klacht in te dienen juist op meer onderscheid tussen mannen en vrouwen binnen het korps.

De vrijwillige brandweervrouw faalde tot twee keer toe voor de traplooptest die deel uitmaakt van het jaarlijkse medische en fysieke onderzoek bij de brandweer. Brandweerlieden moeten op een fitnessmachine die oneindig veel traptreden uitspuugt honderd treden afleggen met een last van 42 kilo bij zich: het gewicht van een volledige brandweeruitrusting. De honderd treden op de Stairmaster staan gelijk aan een gebouw van zeven verdiepingen - boven de zeven etages dient elk gebouw over een brandweerlift te beschikken.

Traas kwam bij de test in eerste instantie tot slechts 73 treden door verzuring in haar benen. Bij de herkansing perste ze er zeven treden meer uit, waarop ze 'tijdelijk ongeschikt' werd verklaard voor het brandweervak. Op 1 mei diende ze haar ontslag bij de brandweer in.

Dat er meer mannen dan vrouwen slagen voor de traplooptest, een onderdeel van het Periodiek Preventief Medisch Onderzoek, is volgens het College een feit. Van de 340 mannen uit de PPMO-evaluatie in 2016 werd 1,2 procent na de test tijdelijk ongeschikt bevonden. Bij de vrouwen lag dat percentage veel hoger: 8,3 procent. Andere cijfers die in de zaak ter sprake kwamen, bevestigen die verschillen. Ook is duidelijk dat jongere brandweermensen vaker voor de test slagen dan 50-plussers.

De brandweer onderscheidt daarmee 'indirect' Traas en andere brandweervrouwen. Maar dat is volgens het College gerechtvaardigd door het doel dat de test dient: het bestrijden van branden en redden van mensen. Het vindt, net als de brandweer, dat een brandweerman- of vrouw tijdens zijn werk moet kunnen terugvallen 'op iedere collega, ongeacht diens geslacht of leeftijd'.

Jorien Traas

Dat politie en defensie wel onderscheid maken tussen mannen en vrouwen in hun conditietests, doet volgens het College niet ter zake. Dat wees ook het verzoek van Traas af om terug te keren naar de fietstest waaraan brandweerlieden voorheen werden onderworpen. Volgens het College staat niet vast dat een stukje fietsen een betrouwbaardere meting is en sluit traplopen beter aan bij het werk waarvoor de brandweer dagelijks staat.

Lees meer over deze kwestie

Het komt niet vaak voor: een vrouw die naar het College voor de Rechten van de Mens stapt omdat ze gelijk behandeld wordt. Maar brandweervrouw Jorien Traas is boos. 'Wij vrouwen hebben minder spierkracht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden