Brandweer Zuid-Limburg sleept vakbonden voor de rechter

De brandweer in Zuid-Limburg spant een kort geding aan tegen de vakbonden om een einde te maken aan de acties van brandweerlieden. Die draaien al ruim zes weken zondagsdiensten, omdat bonden en brandweer het niet eens worden over het nieuwe rooster en de betaling daarvan.

ANP

De directie van de brandweer liet dinsdag weten naar de voorzieningenrechter te stappen, ‘omdat de veiligheid van de eigen medewerkers alsook van de burgers in de regio mogelijk in het geding komt’. Volgens de brandweer is door de acties een onacceptabele situatie ontstaan. De brandweer wil dat de actievoerende brandweerlieden weer gaan trainen en oefenen.

Daarnaast heeft de brandweer de bedrijfscommissie gevraagd zich uit te spreken over een oplossing van het conflict. Mocht die uitspraak niet leiden tot een aanvaardbaar resultaat, dan maakt de brandweer de zaak aanhangig bij de kantonrechter. Zo'n gerechtelijke uitspraak heeft gevolgen voor de hele brandweer in Nederland en zal bindend zijn voor alle partijen, aldus een woordvoerder van de brandweer.

Vakbonden en brandweer kunnen het niet eens worden over het nieuwe rooster en de betaling daarvan. De problemen ontstonden na het samenvoegen van korpsen in Zuid-Limburg tot één brandweerorganisatie. Vanuit het verleden zijn er nog diverse regelingen en afspraken van kracht, die de brandweer nu gelijk wil trekken. Soortgelijke problemen bestaan ook elders in het land.

Dinsdagmiddag nog voerden tientallen brandweerlieden actie op het Raadhuisplein in Heerlen tegen de wat zij noemen overtreding van de Arbeidstijdenwet door de veiligheidsregio. Dat gebeurde nadat de achterban van de bonden maandagavond een principe-akkoord tussen brandweer, vakbonden en actiecomités had verworpen.

Stakende brandweerlieden, hier in Rotterdam (ANP) Beeld
Stakende brandweerlieden, hier in Rotterdam (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden