Brandweer Londen 'weet werkelijk niet' hoeveel doden er nog in rampflat liggen

De autoriteiten in Londen 'weten werkelijk niet' hoeveel doden er precies zijn gevallen in de flat die woensdag door een grote brand werd getroffen. Volgens brandweerchef Dany Cotton ligt nog een onbekend aantal slachtoffers in het zwartgeblakerde gebouw. Premier May bezocht vandaag de rampplek. Ze werd daar door de brandweer op de hoogte gesteld van de laatste ontwikkelingen.

Premier May bezocht donderdag de rampplek. Foto AFP

Gevreesd wordt dat het dodental, dat donderdag steeg van twaalf naar zeventien, in de komende dagen sterk zal stijgen als de hele flat is doorzocht.

Er zijn zo'n tachtig gewonden. Van hen bevinden zeventien zich nog in kritieke toestand. Brandweerlieden zijn inmiddels ook tot in de gangen van de hoogste etages doorgedrongen. De torenflat uit 1974 heeft 24 verdiepingen. Volgens Cotton kan de brandweer nog altijd niet de hele flat doorzoeken. Delen van de randen van het gebouw zijn niet veilig. Vandaag wordt opnieuw naar de stabiliteit van het pand gekeken.

Als het helemaal veilig is, kan verder onderzoek ook op die plekken worden gedaan, aldus Cotton. De centrale structuur is overigens stabiel. Het smeult hier en daar nog wel vanwege de hitte. Het is volgens Cotton nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over de oorzaak. De politiebaas van Londen, Stuart Cundy, benadrukte donderdag dat niets erop wijst dat de brand werd veroorzaakt door een terreurdaad.

Daklozen

De brandweer was nog de hele nacht met veel materieel aanwezig op de rampplek. De flat in de wijk Kensington loopt geen gevaar in te storten. Dit zeiden specialisten die de restanten hebben onderzocht. Bij het begin van de brand was even de vrees dat de torenflat zou instorten.

De grote aantallen mensen die tot laat nog kwamen kijken, werden door de brandweer op flinke afstand gehouden, onder meer omdat er voortdurend grote stukken puin van het gebouw vielen.

De bewoners die dakloos zijn geworden, worden voorlopig ondergebracht in een nabijgelegen noodopvang in een groot sportcomplex. De brandweer heeft in totaal 65 bewoners gered uit de woontoren. Van de gewonden verkeren er twintig nog in kritieke toestand.

De uitgebrande flat. Foto AFP
Meer over