Brandstof

BEST TE DOEN, AF EN TOE ZO'N MAGNETRONMAALTIJD. MAAR IS HET GEZOND? 'JE WORDT ER NIET ZIEK VAN.'..

Ruim drie maanden hebben we in de Verleiding wekelijks een magnetronmaaltijd getest. Bij elkaar zijn dertien maaltijden ons bord gepasseerd. Was het een feest? Nee. Was het louter kommer en kwel? Ook niet.

Natuurlijk, er waren dieptepunten zoals de 'ambachtelijke hutspot met rundvlees' van de Aldi, een bak zure stamppot met roze flinters die je alleen onder de microscoop (misschien) zou kunnen herkennen als rundvlees. Een ander dieptepunt was snijbonen met kip en puree van Super de Boer, die ondanks toevoeging van smaakversterker in alle componenten toch nog naar niks smaakte.

Daar tegenover stonden (relatieve) hoogtepunten als de spinaziestamppot met runderstoofschotel en appelcompote van de Unox die verrassend lekker was. Verrassend vooral omdat je van een rookworstgigant als Unox niet verwacht dat ze het modern levensgevoel waar de magnetron deel van uitmaakt kunnen aanvoelen. Wel dus.

Absoluut hoogtepunt was de maaltijd die we meenamen uit België van driesterrenkok Pierre Wynants: kabeljauw met asperges en mousseline, tomatencoulis met basilicum. Dit was de enige maaltijd waarbij we onze kantine even een echt restaurant waanden.

De gekste maaltijd kwam ook uit het buitenland. Uit de Duitse supermarkt Rewe namen we een bakje goulash met rode kool en noedels mee, dat niet in de koeling stond, maar gewoon tussen het meel en de koekjes. Het eten was in zijn geheel gesteriliseerd, zeg maar ingeblikt zonder blik. Het smaakte toch nog best goed.

Opmerkelijk was de come back van de diepvries. De meeste magnetronmaaltijden worden tegenwoordig vers bereid en in het koelvak geleegd, waar ze beperkt houdbaar zijn. Diepvriesmaaltijden raken uit. Ten onrechte, volgens ons. Van onze dertien maaltijden kwamen er vier uit de vriezer, waaronder twee biologische. Ze vielen geen van vier tegen. Groenten uit de diepvries smaakten soms 'verser' dan zogenaamde verse groenten.

Eten moet lekker zijn, maar het is oneerlijk magnetronmaaltijden louter op smaak te beoordelen. Magentroneten wordt niet gemaakt om te nuttigen bij een goed glas Bourgogne en stemmig kaarslicht. Het is bedoeld als brandstof, voor mensen met weinig tijd om te koken of voor wie moet eten op plekken waar geen fornuis is.

Maar de magnetronmaaltijd is alweer een fase verder. Ook steeds meer mensen die geen zin hebben om te koken grijpen naar de magnetronmaaltijd. Dat gebeurt openlijk, want de magnetronmaaltijd is de schaamte voorbij.

Of je er blij mee bent of niet, de magnetronmaaltijd is voor veel mensen een vast onderdeel geworden van het voedingspakket geworden. De schappen van de supermarkt spreken wat dat betreft duidelijke taal. Er is geen winkel die ze niet aanbiedt. De maaltijden worden beter en de verpakkingen aantrekkelijker.

Toch blijft er altijd iets hangen van een schuldgevoel dat ook ons de laatste maanden af en toe bekroop. Krijgen we wel genoeg verse groenten en vitamines binnen? Is dit wel volwaardig eten? Kun je leven van magnetronmaaltijden?

We vragen het aan Martijn Katan, hoogleraar humane voeding aan Wageningen Universiteit. Hij sust onze zorgen. Er is niks, of in ieder geval heel weinig, mis met het eten van magnetronmaaltijden, zegt hij. 'Je wordt er echt niet ziek van.'

Instanties als het Voedingscentrum hameren erop dat we dagelijks genoeg groenten en fruit moet eten. In onze warme maaltijd zou minstens 150 gram groenten moeten zitten. Slechts de helft van de door ons gegeten magnetronmaaltijden haalt dat met zekerheid. Zorgelijk dus.

Dat is betrekkelijk, zegt Katan. 'Als je per dag een pakje sigaretten rookt en een fles wijn drinkt, hoef je je echt niet druk te maken om een bakje sla meer of minder. ' Mensen worden ziek van hoge bloeddruk, omdat ze te dik zijn, door te veel cholesterol, zegt Katan. Niet omdat ze te weinig groente eten.

Katan beweert niet dat groenten slecht zijn. Maar het positieve effect wordt naar zijn mening overdreven. 'Alsof je alleen daarmee het Rijk der Hemelen betreedt.' Misschien zijn maaltijden uit de magnetron soms wel beter dan wat sommige mensen zelf maken.

Als je per se wilt, zijn er wel andere dingen op om te letten. Zout bijvoorbeeld. In de meeste magnetronmaaltijden zit vrij veel zout. Wie zijn bloedvaten gezond wil houden, doet er goed aan zich te matigen, aldus Katan.

Katan deed een paar jaar terug zelf mee aan een test van magnetronmaaltijden voor het weekblad Elsevier. Hij denkt er met weinig genoegen aan terug. 'Sommige waren wel eetbaar, andere waren echt weerzinwekkend.' Maar wat hem het meest is bijgebleven, is dat veel maaltijden zo weinig eten bevatten.

Een man met een normale levensstijl heeft dagelijks 2500 Kcal nodig, een vrouw 2000. Een vuistregel is dat de warme maaltijd daarvan ongeveer een derde levert: 700-900 kcal. Op de kilobak stamppot van de Aldi na haalt geen enkele van de door ons gegeten maaltijden dat.

Vier maaltijden halen de 500 kcal niet eens. 'Daarvan zou ik er twee moeten hebben', zegt Katan. 'Maar ik neem aan dat mensen dat wel op andere manieren aanvullen.' Ondervoeding door het eten van magnetronmaaltijden is nog geen bekend probleem in Nederland .

Katan heeft kinderen, hun foto's staan in de vensterbank van zijn kantoor. Wat als een van hen zou bekennen dat hij of zij zich louter voedt met kant-en-klare maaltijden? 'Ik zou er niet wakker van liggen.' n

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden