Brandstof oefenraket werd Koersk waarschijnlijk fataal

De ramp met de Russische onderzeeboot Koersk is wellicht veroorzaakt door een oefenraket met onstabiele brandstof. Admiraal Vladimir Koerojedov, die dit gisteren bekendmaakte, zei dat hij de marine opdracht had gegeven geen raketten van het zelfde type meer te gebruiken....

AP en Reuters

De Koersk zonk in augustus 2000 tijdens vlootoefeningen in de Barentszzee. Alle 118 opvarenden zijn omgekomen. President Poetin belastte vice-premier Ilja Klebanov met het onderzoek naar de toedracht. Juist gisteren, toen de resultaten van het onderzoek in de noordelijke havenstad Moermansk bekend werden gemaakt, werd Klebanov door Poetin in rang verlaagd: hij is nu gewoon minister voor Industrie, Wetenschap en Technologie.

Admiraal Koerojedov zei maandag dat de mogelijkheid dat de Koersk in aanvaring was gekomen met een ander schip of object, nog altijd niet valt uit te sluiten - een hypothese die voor het eerst door Klebanov werd gesuggereerd. Maar de leider van het onderzoek, de naast Koerojedev gezeten procureur-generaal Vladirmir Oestinov, verklaarde dat er geen spoor van bewijs was gevonden voor de aanwezigheid van een ander schip in de nabijheid van de Koersk. De verhalen daarover berusten volgens hem op foutieve waarneming: vermoedelijk was het een school grote kwallen.

Admiraal Koerojedov erkende dat het vertrouwen van de Russische marine in de oefenraket misplaatst was geweest. Al in 1955 had de daarbij gebruikte brandstof, waterstofperoxide, een ramp met 13 doden veroorzaakt in een Britse onderzeeër. Daarop hadden Groot-Brittannië en andere landen besloten de brandstof niet langer te gebruiken - maar desondanks nam de Sovjet-Unie de oefenraketten in 1957 in gebruik.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden