Brandstichting, geweld en diefstal zijn bedrijfssporten bij Nedcar

Autofabrikant Nedcar in Born wordt sinds twee maanden geteisterd door criminele acties. Personeel maakt zich op de werkvloer schuldig aan brandstichting, mishandeling, vernieling, drugsverkoop en diefstal....

ANDRE LAMMERSE

Van onze correspondent

André Lammerse

BORN

Nedcar-baas C. Dewulf heeft vorige week met een memo aan vierhonderd leidinggevenden alarm geslagen over de toenemende 'intolerantie' in zijn bedrijf. Uit het stuk blijkt dat Nedcar wordt geplaagd door criminele acties van werknemers.

Voorlopig dieptepunt zijn de vier brandstichtingen op 4 maart. Zonder alert optreden van de bedrijfsbrandweer zou er een meterkast van tienduizend volt in brand zijn gevlogen. Dat zou productie lange tijd hebben stilgelegd. Nedcar verricht samen met de politie onderzoek naar de sabotageactie.

Een week voor de brand sloegen twee werknemers een collega het ziekenhuis in. De vechtpartij vond plaats in de fabriek. Het duo is op staande voet ontslagen. Enkele werknemers die in softdrugs handelden, zijn ook op straat gezet.

Diefstal van gereedschap, bedrijfskleding en spullen van collega's is schering en inslag bij Nedcar. Vernieling is uitgegroeid tot een geliefde bedrijfssport. Snoep-, drank- en sigarettenautomaten worden gekraakt, deuren ingetrapt en toiletten besmeurd met ontlasting en graffiti.

De memo geeft een inventarisatie van incidenten van de afgelopen twee maanden. Probleem is dat de daders moeilijk zijn op te sporen tussen de zevenduizend werknemers. Collega's die hun mond willen opendoen, worden bedreigd.

Dewulf doet niettemin een oproep aan de Nedcar-medewerkers om incidenten voortaan meteen te melden aan de bedrijfsbeveiliging. Hij vermoedt dat de wantoestanden worden veroorzaakt door 'een kleine groep criminelen'.

Voorzitter J. Wouters van de ondernemingsraad ziet dat anders. Het wangedrag komt volgens hem voort uit frustratie en irritatie over de toegenomen werkdruk bij Nedcar. De productie bij Nedcar is in twee jaar tijd verdubbeld, terwijl het personeelsbestand in een rap tempo afkalfde - binnen vier jaar van acht- naar vijfduizend. Ouderen kunnen het werktempo niet meer bijbenen, de onzekerheid over de toekomst is groot.

Wouters: 'Iedereen vraagt zich af: ben ik hier over twee jaar nog? Die opgekropte frustratie zie je in het hele bedrijf.' Het leidt enerzijds tot woede-uitbarstingen en anderzijds tot diepe onverschilligheid. Neem het plunderen van de snoepautomaat, zegt de OR-voorzitter. 'Het apparaat staat in een centrale gang waar 24 uur per dag mensen langslopen. Maar tijdens de vernieling doet niemand iets. Mensen reageren zich op deze manier af op het management. Dit is hun stil protest.'

Volgens Nedcar is er geen oorzakelijk verband tussen werkdruk en crimineel gedrag bij Nedcar. 'Dat is niet aan te tonen', aldus een woordvoerder. De werkdruk hoeft dan ook niet te worden verminderd. Wel wil het bedrijf strenger gaan selecteren bij de werving van personeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden