Brandstichters Franse consulaat in Perth opgepakt

De Australische politie heeft maandag een student en een vriendin in staat van beschuldiging gesteld vanwege de brandstichting op het Franse consulaat in Perth vorige maand....

AFP, AP, Reuter

PERTH/PARIJS

De twee, 20 en 21 jaar oud, hebben volgens de politie een gedeeltelijke bekentenis afgelegd, maar hun motieven zijn niet duidelijk. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is opgeëist door het onbekende Volksfront van de Stille Zuidzee, maar volgens de politie hebben de twee alleen het consulaat - de praktijk van de arts die honorair consul van Frankrijk is - aangestoken met brandbommen. Ze hebben het Volksfront verzonnen, en zouden geen hulp hebben gehad van de anti-nucleaire beweging.

In Tahiti, waar afgelopen weekeinde met een blokkade van de hoofdstad Papeete werd geprotesteerd tegen de hervatting van de kernproeven, hebben autoriteiten twee vertrouwelijke rapporten vrijgegeven die de angst voor milieuschade moeten wegnemen. De hoge commissaris voor Frans Polynesië, Paul Roncière, bracht eerst de plaatselijke pers van de rapporten op de hoogte.

Het betreft verslagen van een jaar onderzoek naar flora en fauna in Polynesië, uitgevoerd door laboratoria uit Australië, Nieuw-Zeeland, Zweden, de Verenigde Staten, Frankrijk en het Internationaal Atoomagentschap (IAEA). Volgens Roncière blijkt uit het onderzoek dat de kunstmatige radio-activiteit in Polynesië opgewekt door bovengrondse nucleaire testen, die gestaakt zijn in 1974, minder is dan de natuurlijke radio-activiteit op de eilanden en de atollen.

De Franse oud-president Mitterrand is het niet eens met de beslissing van zijn opvolger, Chirac, de kernproeven te hervatten. In een interview met het weekblad L'Express herinnert hij eraan dat hij drie jaar geleden na uitputtend onderzoek heeft besloten de proeven op te schorten. Voor hij zijn ambt neerlegde voorspelde Mitterrand dat geen president het nog zou wagen de kernproeven te hervatten, gezien de storm van protesten die zo'n besluit zou losmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden