Brands: Deze titel is van de fans, ik hoop dat ze weer trots zijn

Marcel Brands blijft altijd nuchter. Dat was hij vorig jaar toen de supporters van PSV riepen om zijn vertrek en dat is hij ook nu, met de landstitel binnen handbereik. ,,In het voetbal ben je van koning zo weer zwerver en andersom. Ik ken de onderkant en de bovenkant, het ligt dicht bij elkaar", zegt de technisch manager van PSV. ,,Het gaat mij erom dat de mensen binnen de club mijn werk waarderen."

Marcel Brands. Beeld anp
Marcel Brands.Beeld anp

Brands haalde de afgelopen jaren tientallen miljoenen binnen op de transfermarkt. Toch lag de oud-profvoetballer vaak onder vuur. Leuk die positieve transferresultaten, maar in Eindhoven werd de hunkering naar de landstitel met het jaar groter. ,,Ik heb alleen invloed op het samenstellen van een goede selectie, uiteindelijk moeten de trainers en spelers het doen. Niemand praat uit mijn hoofd dat PSV de laatste jaren ook een kampioenswaardige selectie had. Maar ik heb er nul invloed op of wij een wedstrijd winnen, alleen op het beleid en de keuzes die gemaakt worden voor de selectie. Daarom vind ik de trainer de belangrijkste man binnen de club."

Toen de 53-jarige Brabander in 2010 instapte bij PSV, werd hij geconfronteerd met grote financiële problemen die doorwerkten in de sportieve prestaties. Twee jaar geleden werd het roer omgegooid. De 'koopclub' van weleer ging zich richten op de eigen jeugd, aangestuurd door een staf van clubmensen met Phillip Cocu als uithangbord. ,,Het eerste jaar zouden we gebruiken voor de omslag, daarna wilden we weer meespelen om de titel. We hebben bewuste keuzes gemaakt die daartoe moesten leiden. In de zomer is geen enkele sleutelspeler verkocht en hebben we een financieel risicootje genomen om de ploeg te versterken. Wel een verantwoord risico, want met spelers als Depay, Wijnaldum en Willems hebben we zoveel kapitaal op het veld staan."

Een enorme inzinking voor de winterstop leidde ertoe dat het eerste jaar onder Cocu een sportieve teleurstelling werd. Dit seizoen vallen alle puzzelstukjes echter op hun plaats. Brands: ,,Dat traject is halverwege vorig seizoen al ingezet. Die jonge gasten zijn mentaal veel sterker en stabieler geworden, misschien wel juist omdat ze vorig seizoen zo diep in de put zaten. Als je uit het goede hout bent gesneden, kom je daar sterker uit. Je moet eerst de onderkant zien om de bovenkant aan te kunnen tippen. Dat geldt voor dit PSV."

Hooguit twee overwinningen scheiden PSV nog van de titel. Verwacht van Brands straks op het Stadhuisplein geen lange neus naar zijn criticasters. ,,Je zal mij niet op de voorgrond zien, ik dicht mezelf niets bijzonders toe. Deze titel is voor de supporters, ik hoop dat ze weer trots zijn op PSV."

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld getty
Beeld getty

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden