Brandende banden blokkeren de toegang tot Hebron

Een verlengde witte taxi en een rode bestelwagen komen met gierende remmen tot stilstand in de Shuhadastraat in het centrum van Hebron....

De Palestijnse demonstranten gaan op de vijfde dag van de onlusten ogenschijnlijk georganiseerd de Israëli's te lijf. De Israëlische soldaten verdedigen een enclave met ongeveer zeshonderd joodse kolonisten in het hart van de stad. Die zijn woedend over wat ze de 'defensieve' opstelling van het leger noemen. De soldaten zoeken de Palestijnse stenengooiers inderdaad niet op. Wel schieten ze regelmatig rubberkogels af op de Palestijnen en af en toe weerklinkt de luide knal van een granaat.

Nog voordat de taxi zijn lading banden heeft gelost springen zeven jongens uit het bestelbusje. Sommigen voegen zich met hun katapulten bij de stenengooiers, terwijl anderen munitie aanslepen.

De zestienjarige Khaled Amer slingert de lange katapult vol bravoure boven zijn hoofd, voordat hij de steen lanceert in de richting van de Israëlische soldaten. 'Ik ben nergens bang voor want ik verdedig onze Al Aqsa-moskee.'

Amer heeft zijn eigen versie van het bezoek dat de Israëlische oppositieleider Ariel Sharon vorige week donderdag bracht aan de Tempelberg in Jeruzalem. 'Sharon was bij de Al Aqsa om de eerste steen te leggen voor de joodse tempel, dat laten we niet toe.'

Amer komt uit Dura en een andere activist woont in Bet Umar, allebei dorpen buiten Hebron. De meeste demonstranten blijken niet uit de stad zelf te komen. Een boze inwoner van Hebron concludeert dat de Palestijnse Autoriteit mensen naar de brandhaard dirigeert en het geweld aanwakkert.

Buiten een apotheek in de Bab el Zawi-buurt, om de hoek bij de Shuhadastraat, heeft de Palestijnse Rode Halve Maan een nood-eerstehulppost ingericht. De meesten zijn gewond aan de benen en het onderlichaam, vertelt een hulpverlener. Ongeveer de helft van alle gewonden moet voor verdere behandeling naar het ziekenhuis. De gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is zestien jaar.

De situatie heeft veel van een beleg. De toegangswegen tot de stad worden geblokkeerd door de brandende banden van de demonstranten. In de straten in het centrum hebben ze complete barricades opgericht van deuren en metalen platen.

Aan de andere kant van een van de barricades staan een paar joodse inwoners van de stad op een veilige afstand achter de Israëlische soldaten. Een van hen is Eitan Levi. Hij woont in Beit Hadassa, een groot gebouw met 25 joodse families, een paar honderd meter verderop.

Levi kijkt met een blik vol afkeur naar de soldaten. Hij vindt dat ze veel te zwak optreden tegen de Palestijnse demonstranten. 'We moeten heel Judea en Samaria weer terugnemen,' zegt hij. Judea en Samaria is de bijbels joodse naam voor de Westelijke Jordaanoever.

Hebron is, net als Jeruzalem, een stad die heilig is voor joden en moslims. Vooral het graf van Abraham is omstreden. In 1994 richtte de joodse kolonist Baruch Goldstein er een bloedbad aan onder biddende moslims.

Niet ver van het graf rollen Palestijnen brandende banden een heuvel af richting het woon- en kantorencomplex bij de Avraham Avinu synagoge. Israëlische soldaten vuren zo nu en dan vanaf een moslimbegraafplaats een schot af op de Palestijnen.

De woordvoerder van de kolonisten in Hebron, David Wilder, is ook van mening dat het leger niet genoeg doet om de orde te herstellen. Hij waarschuwt dat sommige kolonisten binnenkort wel eens het heft in eigen handen kunnen nemen.

'Ik geef er de voorkeur aan dat het leger ons behoorlijk verdedigt, maar dat doet het niet.' In de nacht van zondag op maandagwerd de joodse wijk onder vuur genomen, vertelt Wilder.

De woordvoerder verwelkomt het geweld haast. 'Het moest er eens van komen. Wij waarschuwen al sinds de Oslo-akkoorden dat het fout gaat. Hoe eerder de geweldsexplosie er komt, hoe beter. Dan zijn we daar ten minste van af.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden