'Branden Australië kunnen koala bedreigen'

Australië moet volop vechten tegen bosbranden in vijf staten. Als de bosbranden blijven terugkeren, kan het Australische landschap blijvend veranderen, aldus het Wereld Natuur Fonds (WNF). Onder meer de koala's zouden hun woongebied kunnen verliezen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

Duizenden brandweermannen in Australië vechten tegen natuurbranden in vijf staten. In de zuidoostelijke staat New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is, blijven de problemen het grootst. Daar woeden ruim 140 branden, waarvan enkele tientallen nog niet onder controle zijn, zo schrijven Australische media. De brandweermannen worden vandaag geholpen door iets koeler weer. De verwachting is echter dat de temperaturen vanaf vrijdag weer zullen oplopen.

Door de branden zijn al honderden gebouwen verwoest. Duizenden mensen moesten hun huis verlaten. Honderdduizenden hectaren natuur zijn verwoest. Voor zover bekend zijn geen mensen omgekomen in de vlammenzee.

Koala's
Australië werd de laatste jaren regelmatig geteisterd door bosbranden. Als blijft duren, kan het Australische landschap blijvend veranderen, vrezen deskundigen van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het gevaar bestaat dat bossen plaats zullen maken voor savannes, grasland met struiken. Zo kunnen dieren die in het bos leven, waaronder de koala, hun woongebied verliezen.

De meeste bossen 'down under' zijn volgens experts 'redelijk ingesteld' op bosbranden. Als vroeger een paar hectare bos afbrandde, dan herstelde de natuur zich weer. Dat kwam onder meer doordat de as zorgde voor meer vruchtbare grond. 'Als er jaren achtereen branden zijn op dezelfde plek, dan kan de natuur zich echter niet goed genoeg herstellen. Dat dreigt nu te gebeuren', aldus een woordvoerster.

Het WNF constateert dat de branden in Australië worden geholpen door extreme hitte, die 'wel eens het gevolg zou kunnen zijn van klimaatverandering'. Dat geldt ook voor extreem weer elders. Dat wil niet zeggen dat de Australische branden een 'natuurlijke' oorzaak hebben. Volgens een woordvoerster ontstaan verreweg de meeste bosbranden door menselijke fouten. Sigaretten, maar ook spiegeltjes, die in de natuur worden weggegooid kunnen desastreuze gevolgen hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden