Update

Brand Shell Moerdijk geblust, gevaar geweken

De brand bij de Shellraffinaderij in Moerdijk is geblust. Omwonenden hoeven hun ramen en deuren niet meer gesloten te houden. Dat heeft de gemeente Moerdijk vanochtend bekend gemaakt. Gisterenavond raakten twee mensen gewond door explosies en een brand bij Shell in Moerdijk.

Brandweer bij Shell Moerdijk, een dag nadat er een grote brand heeft gewoed. De brand in de fabriek is geblust en de situatie op het industrieterrein is veilig. Beeld anp

De slachtoffers zijn lichtgewond en zijn met brandwonden naar een ziekenhuis gebracht. Bij het incident is ethylbenzeen vrijgekomen. Dat kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. In de Hoeksche Waard zijn deeltjes neergekomen, er wordt onderzocht wat dat betekent, zei burgemeester Jac Klijs van de gemeente Moerdijk op een persconferentie.

In een van de grondmonsters die genomen zijn na de brand zijn zware metalen gevonden, meldt de brandweer Zuid-Holland Zuid via Twitter. De brandweer raadt mensen aan om hun handen te melden met zeep als ze roetdeeltjes hebben aangeraakt en hun schoenen te vegen voordat ze naar binnen gaan.

Bedrijven op het industrieterrein kunnen vandaag gewoon open, volgens de politie. Agenten zullen controleren wie het terrein op willen om ramptoeristen tegen te houden. Ook het scheepvaartverkeer op het Holland Diep mag weer varen en de op- en afritten van de snelweg A17 zijn inmiddels vrijgegeven.

De brand begon rond 23 uur toen een reactorvat van de Shell-raffinaderij instortte. Daarbij kwam een vloeistof vrij. Dat zou tot de ontploffing hebben geleid, maar de precieze oorzaak is niet bekend. Het vat werd onderhouden en was daarom niet in gebruik.

Geen groot gevaar
Het vrijgekomen ethylbenzeen kan leiden tot geïrriteerde ogen en luchtwegen. Als omwonenden last krijgen, moeten ze contact opnemen met hun huisarts. Groot gevaar voor de volksgezondheid is er niet, meldt de burgemeester.

Rookwolken bij Shell in Moerdijk. Beeld anp

De rook van het brandende Shellcomplex gaat recht omhoog en buigt dan af richting de Hoeksche Waard. De brandweer heeft de lucht in het gebied gemeten. Er werden geen gevaarlijke concentraties stoffen gevonden, aldus de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Volgens burgemeester Klijs is de explosie op het Shellterrein niet te vergelijken met de grote brand enkele jaren geleden bij Chemie-Pack. Hij zei ook dat het contact tussen de veiligheidsregio's beter gaat dan toen. De scheepvaart rond het gebied werd enige tijd stilgelegd.

Niet kijken
Er zijn geen huizen ontruimd. Er is wel een NLAlert verstuurd waarin wordt opgeroepen om uit de buurt van het bedrijf te blijven en ramen en deuren te sluiten indien men last heeft van de rook. De gemeente wil ramptoerisme voorkomen en twittert een verzoek om vandaag niet onnodig naar de plek van de brand te komen.

De explosie en brand vonden precies plaats tijdens de wisseling van de ploegen. De knal werd in de wijde omgeving gehoord en gevoeld, uit onder meer Bleiswijk, Delft en Lekkerkerk. Mensen zeggen dat ze deuren hoorden klapperen of aan een aardschok dachten. Ook zijn er meldingen van een vlammenzee die van ver is te zien.

Grootste chemische complex
Het Shellcomplex ligt aan de Chemieweg in Moerdijk. Vlakbij het complex ligt het dorp Klundert en het gehucht Noordschans. Ook Zevenbergen en Fijnaart liggen in de omgeving.

Shell heeft op het terrein vier onderdelen staan. Daar verwerkt het olie- en chemiebedrijf per jaar meer dan 4 miljoen ton aan chemische producten, zo staat op de website van Shell. De ontploffing vond plaats in de zogenoemde MSPO-2 installatie in de raffinaderij. Daar worden styreen-monomeer en propeenoxiden geproduceerd. Dit zijn grondstoffen voor kunststoffen.

Shell Moerdijk maakt chemische producten op basis van aardolie. Er werken ruim 800 medewerkers en meer dan 500 aannemers. Het is een van de grootste chemische complexen van Nederland en Europa, aldus Shell op de website. Op dit moment wordt er volgens Shell onderhoud aan twee van de fabrieken gepleegd. Het is niet bekend of dat iets met de brand te maken heeft.

Aan de andere kant van het industrieterrein is het terrein waar begin 2011 een enorme brand woedde bij Chemie Pack. Het bedrijf ging volledig in vlammen op. Er raakte niemand gewond. Het water en de bodem raakten ernstig vervuild.

Boek
Morgen zou er een boek over deze spraakmakende brand en de nasleep daarvan verschijnen van de gemeente Moerdijk. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zou eigenlijk het eerste exemplaar morgen in ontvangst nemen uit handen van burgemeester Klijs. In een interview over het boek zei Klijs tegen het blad Binnenlands Bestuur dat een burgemeester in een dergelijke situatie binnen twintig minuten iets naar buiten moet brengen.

In het persbericht waarin de boekpresentatie wordt aangekondigd staat: 'Met het boek wil de gemeente andere gemeenten aansporen om zich goed voor te bereiden op een crisis en daar blijvend in te investeren, want het kan morgen realiteit zijn in elke gemeente.' Of die bijeenkomst op het gemeentehuis van Zevenbergen morgen doorgaat, weet een gemeentewoordvoerder nog niet. 'Het is wel een hele rare situatie.'

Vandaag staat ook de landelijke Shell Safety Dag gepland. Op deze dag staan Shell-tankstations extra in het teken van veiligheid. Het gaat dan om veilig werken voor de medewerkers van Shell en de veiligheid van klanten en leveranciers.

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden