Brand in kliniek kost 38 Russen het leven

Bij een nachtelijke brand in een psychiatrische kliniek in een dorpje 120 kilometer ten noorden van Moskou zijn 36 patiënten en twee personeelsleden omgekomen. President Poetin heeft een onderzoek gelast naar de 'tragedie', de jongste in een serie fatale rampen in Russische zorginstellingen de afgelopen jaren.

MOSKOU - Het houten gebouw, dat uit 1952 stamt, was onderdeel van een psychiatrische kliniek en huisvestte volgens chef-arts Moerat Sjachov 'een erg moeilijke groep mensen, psychiatrische patiënten met chronische ziekten en frequente aanvallen'. De patiënten, van 20 tot 76 jaar, waren wegens schizofrenie, drank- of drugsverslaving verplicht opgenomen.

Toen de brand uitbrak - vermoedelijk door kortsluiting of een rokende patiënt - waren de patiënten diep in slaap, geholpen door hun dagelijkse dosis kalmeringsmiddelen. De deuren van de kamers waren open, maar volgens sommige bronnen was een deel van de patiënten aan zijn bed vastgebonden. Minister van Volksgezondheid Veronika Skvortsova ontkende dit bericht later op de dag.

Bovendien waren de ramen van tralies voorzien. Twaalf lichamen werden in de hal van het gebouw gevonden. 'Mensen zochten naar de uitgang, konden deze niet vinden en stierven daar', zei een vertegenwoordiger van het Ministerie van Noodsituaties.

Een verpleegster die de brand opmerkte overleefde het, samen met twee patiënten die ze wist te redden. Twee andere verplegers en 36 patiënten kwamen om in de vuurzee. De brandweer, gestationeerd op vijftig kilometer van Psychiatrisch Ziekenhuis No. 14, arriveerde na meer dan een uur, toen het gebouw al in lichterlaaie stond.

'Er viel niemand meer te redden', aldus een brandweerman. De rit had twintig minuten moeten duren, maar de wagens moesten een omweg maken wegens een gesloten rivierovergang. Volgens dorpelingen hadden de eerste twee brandweerwagens geen water bij zich, de derde wel.

Joeri Savenko, hoofd van de psychiatrische vereniging van Rusland, vreest dat het niet de laatste brand in een zorginstelling zal zijn. 'Dit gebeurde door de slechte staat waarin psychiatrische klinieken zich bevinden. Eenderde ervan is sinds 2000 ongeschikt verklaard omdat het niet voldoet aan de normen.'

De brandalarminstallatie werkte overigens wel en de kliniek had vorig jaar verbeteringen aangebracht na inspectie door de brandweer.

In 2011 kwamen meer dan twaalfduizend Russen om het leen door brand. Fatale branden in zorginstellingen komen veelvuldig voor. In 2009 werden 23 mensen gedood en in 2007 32 bij branden in bejaardenhuizen. Een brand in een andere kliniek kostte dat jaar 61 mensen het leven. En in 2006 kwamen 45 vrouwen om bij een brand in een drugskliniek in Moskou.

Joeri Savenkohoofd van de psychiatrische vereniging van Rusland

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden