Brand in grote loods Chemelot onder controle

De grote brand in een loods op industrieterrein Chemelot in Geleen is onder controle. Dat heeft de brandweer laten weten. Het vuur was rond het middaguur uitgebroken. In de loods waren geen chemicaliën opgeslagen, zo maakten de gezamenlijke hulpdiensten in de regio bekendgemaakt. Volgens de veiligheidsregio bevatte de loods kunststofkorrels. Niemand raakte gewond.

null Beeld anp
Beeld anp

De enorme loods is eigendom van logistiek bedrijf Bosman. De brandweer laat de vuurzee gecontroleerd uitbranden. Het is niet duidelijk hoe lang dat nog gaat duren. Om overslaan van de brand te voorkomen worden naburige gebouwen preventief gekoeld.

Rond half vier is de brandweer begonnen met het slopen van het dak en de buitenmuren van de loods. Zo kan de vuurzee sneller worden geblust. Wel zal de rookontwikkeling daardoor tijdelijk toenemen, aldus een woordvoerder van de brandweer. Alleen mensen die direct onder de rook wonen moeten ramen en deuren nog gesloten houden en de ventilatie uitschakelen. Het gaat om de wijk Lindenheuvel in Geleen. Voor de overige wijken zijn de waarschuwingen ingetrokken.

Scholen in Sittard en Geleen moeten kinderen binnenhouden, meldt de veiligheidsregio. De kinderen kunnen pas bij nader bericht worden opgehaald. In de tussentijd wordt voor hen gezorgd. Schoolkrachten zorgen ervoor dat zij niet naar buiten gaan. Het gaat om scholen in de wijken Sittard-Centrum, Limbrichterveld, bedrijventerrein Bergerweg, Hoogveld, Overhoven, Stadbroek, Baandert, Industriepark Noord, Geleen Lindenheuvel en in de kernen Limbricht en Einighausen.

De brand op het industrieterrein gaat gepaard met een enorme rookontwikkeling, die in de verre omgeving zichtbaar is. De rookzuil trekt naar het westen. Rond 13.40 uur schakelden de hulpdiensten over naar Grip-4, dat is de hoogste alarmfase.

De brand ontstond tijdens werkzaamheden aan het dak van de immense loods, meldt 1Limburg. Dakdekkers waren bitumen aan het leggen, waarbij vuur werd gebruikt. In de brandende loods waren meerdere explosies hoorbaar.

De gevolgen van de brand zijn zo groot, dat in Maastricht een crisiscentrum is opgetuigd. De brandweer verricht metingen. Maastricht Aachen Airport valt buiten de gevarenzone, liet de woordvoerster van de brandweer weten. Het vliegveld maakte zich eerder wel zorgen over de rook.

Ziekenhuis
Ook in het ziekenhuis Zuyderland in Sittard-Geleen blijven de ramen en deuren dicht als gevolg van de brand op industrieterrein Chemelot. 'Patiënten die op weg waren naar de spoedeisende hulp worden naar een ander ziekenhuis gedirigeerd. Voor bezoekers hebben we een opvangpunt waar ze een kop koffie of iets anders kunnen drinken zolang de situatie duurt', zegt een woordvoerder.

Het ziekenhuis vraagt het aanwezige medische personeel om langere diensten te draaien en binnen te blijven. Het is ook niet de bedoeling dat personeel het ziekenhuis ingaat. 'Maar in levensbedreigende situaties kan een arts besluiten om toch naar het ziekenhuis te komen', aldus de zegsman.

De treinstations Sittard, Geleen-Oost en Geleen-Lutterade zijn afgesloten in verband met de rook. Op last van de brandweer rijden er minder treinen tussen Sittard en Heerlen. Ook vallen er verschillende treinen uit. De NS kan niet aangeven hoe lang deze situatie nog gaat duren. Door gericht blussen is er volgens de veiligheidsregio tijdelijk meer rookvorming rondom het Chemelotterrein. De toegangswegen naar dit terrein zijn afgesloten.

De brand zorgt voor een grote zwarte rookpluim, die in de verre omgeving zichtbaar is. Beeld anp
De brand zorgt voor een grote zwarte rookpluim, die in de verre omgeving zichtbaar is.Beeld anp
Chemelot is een groot industriecomplex voor de chemische industrie. Beeld anp
Chemelot is een groot industriecomplex voor de chemische industrie.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Incidenten

Op het terrein zijn met enige regelmaat incidenten. Vorige week was er nog een brand bij een ammoniakfabriek. Op 2 november zorgde een stroomstoring voor het gedwongen stilleggen en vervolgens weer opstarten van enkele fabrieken op Chemelot. Dat leidde tot overlast voor de omgeving zoals de uitstoot van poeder, en geluid door fakkelen. De woonomgeving is het afgelopen jaar enkele malen bedekt door poeder en naftaschuim vanaf Chemelot. Verder werd vanaf Chemelot de afgelopen maanden te veel van de chemische stof pyrazool in de Maas geloosd en daarom is de drinkwaterwinning uit deze regenrivier sinds juli stilgelegd.

Industriecomplex

Chemelot is een groot industriecomplex voor de chemische industrie. Het ligt op het kruispunt van de rijkswegen A2 en A76 tussen Stein en Geleen. Het terrein van ongeveer 800 hectare bestaat uit twee delen: het Chemelot Industrial Park en de Chemelot Campus.

Er zijn op het complex veel verschillende typen bedrijven en branches gevestigd: van basischemie tot fijnchemie, van grondstoffen-producerende bedrijven tot bedrijven die nieuwe producten ontwikkelen en van start-ups tot multinationals.

Burgemeester Jos Hessels van de gemeente Echt-Susteren heeft maandagmiddag uit eigen beweging meetploegen gestuurd. Hij maakt zich zorgen om de grote rookontwikkeling door de brand in het zuidelijker gelegen Geleen, op industrieterrein Chemelot. Daarom heeft hij buiten de commandostructuur om zelf opdracht gegeven om meetploegen in zijn gemeente op pad te sturen, laat hij weten.

Die ploegen gaan vooral meten in de meest zuidelijk gelegen dorpskernen van de gemeente, Nieuwstadt en Koningsbosch. 'Niet langer afwachten!', schrijft Hessels op Twitter.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden