Brand in Geinsche Hof: 9 ernstig gewonden

Bij een grote brand in Zorgcentrum de Geinsche Hof in Nieuwegein zijn maandag negen bewoners ernstig gewond geraakt. Een aantal verkeert in levensgevaar. Vijf slachtoffers zijn naar brandwondencentra gebracht. Vier liggen in het UMC. Acht anderen liggen in het ziekenhuis met minder zwaar letsel.

NIEUWEGEIN - Ongeveer 150 bewoners van het zorgcentrum worden maandagochtend in allerijl geëvacueerd als een brand, die begon op het dak, zich uitbreidt. Een rij mensen op leeftijd zit gelaten in hun rolstoelen te wachten op vervoer op de stoep voor een garagebox. Een medewerkster droogt de tranen van een bewoonster. Andere bewoners kijken wezenloos voor zich uit of dutten wat. Sommigen maken een ontredderde indruk. In het verpleeghuis verblijven veel Alzheimerpatiënten, die het gebeurde niet helemaal kunnen bevatten.


Mevrouw van Houten (81) is erg geschrokken. 'We zijn heel goed geholpen', zegt ze, wat wordt beaamd door haar dochter, die meteen naar de rampplek is gekomen. Mevrouw Vlaming (79) is een van de weinigen die vrolijk kijkt vanuit haar rolstoel. Net als veel andere bewoners mist ze haar bril en haar kunstgebit. Haar man, die meteen is gekomen toen hij het nieuws hoorde, wil, net als veel andere aanwezige familieleden, zijn dank betuigen aan het verzorgend personeel en de andere hulpverleners. 'De evacuatie van de bewoners was heel snel en goed georganiseerd', zegt hij.


De rookwolken waren vanochtend in de verre omtrek te zien en tientallen ambulances en brandweerwagens waren snel ter plaatse. 'Toen rond achten 's ochtends tot een grootscheepse evacuatie werd besloten, hielp iedereen mee, ook de bouwvakkers', zegt Mirjam Groenendijk, voorzitter van de Raad van Bestuur van Zorgspectrum. Naast het getroffen pand wordt nieuwbouw neergezet. Ook op het dak van het pand, waar de brand ontstond, werd deze ochtend gewerkt.


Veel personeelsleden van de zorginstelling die elders werken of vrij waren, zijn spontaan komen helpen. Aynur, die verantwoordelijk is voor de linnenkamer, deelt bekertjes water uit aan de bejaarden die wachten op de streekbussen om hen te vervoeren naar onder meer het Hof van Batenstein in Vianen en het zorgcentrum Vreeswijk in Nieuwegein. Secretaresse Rina Brouwer van Zorgspectrum helpt een bewoonster de bus in. 'Ik werk eigenlijk op een andere locatie', zegt ze. 'Maar toen ik die rookwolken zag, dacht ik: hier kan ik nuttiger werk doen.'


Ook de bewoners van het naastgelegen seniorenwoningencomplex Van Baarenhove steken de handen uit de mouwen. De senioren verstrekken water en etenswaren die kosteloos ter beschikking zijn gesteld door buurtsupermarkt C1000.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden