'Branche frustreert aanpak drankmisbruik jongeren'

HILVERSUM (ANP) - De drankindustrie weet in gesprekken met de ambtelijke top van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de aanpak van drankmisbruik van jongeren pijnlijke maatregelen voor de sector te blokkeren. Dat meldde Nova vrijdagavond.

De tv-rubriek baseert dat op interne stukken die in haar bezit zijn gekomen via een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Het ministerie bestrijdt de uitspraken van het programma op alle vlakken.

Een voorbeeld van de 'macht' van de alcoholbranche is volgens Nova dat de onder jongeren populaire Breezer goedkoper is geworden. Het ministerie benadrukt dat dit niet te wijten is aan de minister, maar aan de Kamer die een voorstel tot accijnsverhoging heeft tegengehouden. Ook een voorstel van Hoogervorst om de leeftijdsgrens van het verkopen van alcohol aan jongeren onder de zestien op te schroeven naar achttien, werd door de Kamer tegengehouden.

Slogan

Nova stelt ook dat er in plaats van een reclameverbod een door de industrie bedachte slogan is gekomen die jongeren van de drank af moet houden. Volgens het ministerie is de kreet inderdaad door de industrie bedacht, maar door een onafhankelijk onderzoeksbureau getest. Na een positief advies is de minister akkoord gegaan.

Volgens Nova overleggen topmannen van Heineken en Bacardi en de horeca regelmatig met topambtenaren van VWS. Dat gebeurt op het ministerie, maar ook wel bij Heineken en Bacardi.

Bij dit overleg zat de afgelopen jaren één vertegenwoordiger uit de preventiehoek, aldus de tv-rubiek. ,,Wij hebben met alle industrieën overleg. Zo is Unilever een van de grootste trekkers van het convenant overgewicht,'' zegt de woordvoerder. Uit overleg kan dus ook iets positiefs komen, stelt hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden