Bram

De wereld beleefde zondagavond nog niet de grote, internationale kunstfilm die Bram van Splunteren zelf ooit denkt te moeten maken om alsnog een gelukkig mens te worden....

Wie daarmee dacht dat de lont in het 'egodocument' van Bram ook meteen was opgefikt en het tv-afscheid van de familie Van Splunteren zodoende naderde, zat er evenwel naast. Want niet alleen Lewis en Bram zelf hebben schuld gehad aan papa's instorting, ook zijn werkgever heeft daarbij erg vuile handen gemaakt. Dus Brams pijlen richtten zich gisteren op de VPRO, die Bram niet 'het systeem biedt om het beste uit Bram te halen', en waar de cultuur al jaren te negatief is om er prettig en vruchtbaar te kunnen werken. Iedereen hakt er maar op elkaar in. Zo noemde de redactie van kunstprogramma R.A.M. het een 'dieptepunt' dat Bram in een uitzending over het Filmfestival Rotterdam een 91-jarige Franse actrice op haar verjaardag in beeld een bos bloemen had geschonken.

Diezelfde collega's van de VPRO mochten in Zijn of Azijn ook weer zelf op Bram vitten. We kregen te horen dat Bram zichzelf te goed vindt om koffie te gaan halen tijdens vergaderingen. En dat hij zelf ook moeilijk warm is te maken voor de tv-programma's van de anderen bij zijn omroep.

Kort nadat het allemaal eerlijk voor de camera was uitgesproken, zagen we Bram weer huilend in zijn Ford Fia of een soortgelijk model zitten: 'In deze man zit een kind verstopt. Maar niemand ziet het of begrijpt het.' Tranen, trn. Wat zou het toch mooi zijn als hij geen filmpjes van tien minuten hoefde te maken, maar een echte lange film, snotterde Bram nog achter het stuur. Dzouden mensen pas de echte Bram te zien krijgen.

Maar die zagen we gisteravond dus twel weer. Of het moesten weer 'krokodillentranen' zijn, zoals sommigen bij de VPRO geloven. Laat ze maar lullen, Bram. Het is knap crazy allemaal, maar het is ook moedig en nooit eerder vertoond, dus god weet wat je eraan hebt als je zelf ooit zo oud wordt als jij. Op naar deel 4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden