Bramenflensjes met yoghurt, honing en walnoten

Het gaat slecht met de bijen. En dan bedoel ik niet alleen onze 'tamme' honingproducenten, maar ook de honderden soorten wilde bijen. Mocht u nu denken 'mooi zo, weer wat prikbeesten minder': zonder bijen en hun neefjes de hommels sterven wij straks zoetjesaan ook uit. Het is aan hun bestuiving te danken dat we aardbeien, appels, kool of tomaten kunnen eten. Waarom het zo slecht gaat? Redenen genoeg. 'Handige' giftige bestrijdingsmiddelen, bestrate tuinen en hectares met dezelfde gewassen die allemaal tegelijk zijn uitgebloeid, zodat het bijeneten daar opeens op is. En ten slotte is er nog een geniepig parasietje, de varroamijt.

Beeld Hilde Harshagen

Ingrediënten

75 g kristalbloem
1/4 theel. zout
1 ei
200 ml melk
4-5 eetl. vloeibare Nederlandse honing
roomboter
6-8 eetl. Griekse yoghurt
200 g bramen
3 eetl. grof gebroken walnoten
poedersuiker
O jee, nu bent u lekker somber, zo op de vrijdagmorgen. Sorry. Maar u kunt gelukkig zelf veel doen. Sloop die tegels uit uw tuin en zaai/plant goudbloemen, guldenroede, hemelsleutel, herfstasters. Zet uw balkon vol met tijm, salie en marjolein. Plant een lindeboom. Hup, klimop, kamperfoelie of wingerd tegen die schutting. Gebruik geen gif, nee, zelfs geen mierenlokdoos. Enfin, kijk maar eens op internet én op greenpeace.nl/tuin. Daar kunt u ook meteen stemmen op de Meest Bijvriendelijke Tuin van Nederland. Ik zit in de jury en mag de grootste kanshebbers bezoeken, ik verheug me er nu al op.

Hoe zit het met honing? De meeste supermarkthoning komt uit Oost-Europa, Argentinië en Mexico. Daar wordt niet zo zorgvuldig omgesprongen met antibiotica en chemische middelen. Koop liever Nederlandse honing, bijvoorbeeld bij biologisch of biodynamisch werkende imkers. Zulke honing is wel duurder, maar ook lekkerder, zeker met verse bramen. Die moet je vooral niét kopen, maar zelf plukken. Die monsterbramen uit de winkel zijn volkomen smakeloos. Bramen woekeren in mijn tuin zoals in Doornroosje, maar je vindt ze nu overal: stadspark, spoorberm, duin of bosrand.

Klop bloem, zout, ei en melk samen glad en luchtig. Laat dit beslag ongeveer een half uurtje op kamertemperatuur staan (zo worden de flensjes steviger). Schep de bramen en honing voorzichtig door elkaar. Breng een bodem water aan de kook, draai het vuur laag en leg een bord op de pan om straks de flensjes warm op te houden. Roer het beslag nog even door. Verhit steeds klontjes boter op matig vuur en bak 6 tot 8 dunne flensjes van het beslag. Houd ze warm. Bestrijk elk flensje met een eetlepel yoghurt en verdeel er 1 of 2 lepels bramen met honing over. Bestrooi met walnoten. Vouw de flensjes luchtig dubbel en nog een keer dubbel (tot driehoekjes). Bestrooi ze gul met poedersuiker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden