Bramen plukken voor een bramenricottacake

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven.

Beeld Yvette van Boven

Pas maakte ik met de Amsterdamse stadsecoloog Geert Timmermans een wandeling in het Amsterdamse Geuzenbos. Een prachtig verwilderd natuurgebied dat hij scherp in de gaten houdt: 'Kijk, daar broeden visdiefjes! Ik probeer ze hier te houden, hopelijk komen er meer'. Of hij wijst me op de samenstelling van de grond in de drooggelegde polder, waardoor er steeds andere vegetatie is: 'Kijk, hier is ineens zandgrond en zie je overal duindoorn'. Een grappig gezicht op een plek waar geen duinen zijn.

Overal hangt er, rijk en overvloedig: de braam. Het is een goed bramenjaar. Soms zijn ze klein en droog, maar dit jaar - er viel veel regen en het was ook warm - zijn ze groot, dik en sappig. Op de weg naar huis plukten we een bakje vol.

Wildplukken mag in Nederland niet vaak, maar een kleine portie bramen voor eigen gebruik thuis, voor dit taartje bijvoorbeeld, is geoorloofd. De rest is voor de dieren, voor de vogels die Geert zo graag hier houdt.

Ingrediënten voor Bramenricottacake

200 g zelfrijzend bakmeel
200 g suiker
snuf zeezout
4 eieren
250 g ricotta
1 theel. vanille-extract
fijngeraspte schil van 1/2 citroen
100 g boter, gesmolten, plus extra voor het invetten
350 g bramen

Bereiding

Recept voor een bakvorm met een doorsnede van 22-24 cm

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in en knip een cirkel bakpapier op de maat van de bodem. Vet die ook in.

Meng bakmeel, suiker en zout. Klop de eieren los met de ricotta, het vanille-extract en de geraspte citroenschil. Klop de gesmolten boter er op het laatst door.

Spatel het meelmengsel erdoor tot een egaal beslag.

Verdeel de bramen over de bodem van de vorm. Schep het beslag erover uit en strijk het glad met de natgemaakte achterkant van een lepel.

Bak de cake zo'n 35 minuten, tot hij mooi gaar is. Keer hem op een mooi bord en verwijder het bakpapier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden