Bram Moszkowicz staakt verdediging van Willem Holleeder

Bram Moszkowicz stopt per direct als advocaat van Willem Holleeder. 'Het is de zwartste dag in mijn carrière...

'Het is de zwartste dag in mijn carrière. Een dieptepunt in het Nederlands recht’, liet Moszkowicz maandagmiddag tijden een persconferentie in Amsterdam weten. Volgens de advocaat had Holleeder hem graag als strafpleiter gehouden. Jan Hein Kuijpers wordt de vervanger van Bram Moszkowicz.

Kuijpers (38) verdedigt momenteel Marcel K., de financieel-adviseur van Holleeder. Marcel K. werd eind januari vorig jaar opgepakt door de nationale recherche, samen met onder meer Holleeder en diens vriendin. Kuijpers heeft een kantoor in Den Bosch en leerde het vak bij strafpleiter Piet Doedens.

Aangezien Kuijpers het strafdossier al goed kent, hoeft er geen uitstel van het strafproces van Holleeder te komen. Holleeder, die wordt verdacht van afpersing, zou geen uitstel van het proces willen.

'Welke raadsman kan functioneren als een andere rechter zijn naam heeft verkwanseld,' zegt de advocaat.

De tot het uiterste getergde Moszkowicz zegt dat hij geen oneigenlijke diensten heeft verleend aan Holleeder. Hij vindt het onbegrijpelijk dat hem wordt verweten een kop koffie met de verdachte te hebben gedronken. Hij zegt het als zijn taak te zien om zijn cliënt beter te leren kennen. Een cliënt moet als mens worden benaderd en niet als verdachte, vindt hij.

Volgens de advocaat heeft Endstra aan de politie aangegeven dat Moszkowicz niet betrokken mag worden in de zaak. ‘Ik heb het vertrouwen van Endstra niet geschaad.’

Hij zegt ook dat hij, direct of indirect, geen videobanden en een proces verbaal heeft gelekt. De Rijksrecherche beschouwt mij niet als verdachte zegt Moszkowicz. In het rapport staat dat er 'kan of mag niet de conclusie worden getrokken dat vertrouwelijke informatie is gelekt.’

Moszkowicz verbaast zich erover dat het rapport van de rijksrecherche naar het lek op zijn kantoor pas drie jaar na dato naar buiten is gebracht. De advocaat vindt het toevallig dat deze informatie samenvalt met de rechtszaak tegen Kelder en een brief van het OM dat om meer informatie vroeg. Ook de ondervraging van zijn medewerkers vindt hij te ver gaan. ‘Dat is de werkwijze van de politie.’

Moszkowicz hekelde ook de rol van de media. De suggestie dat hij vrijdag gevlucht is, wees hij af. ‘Ik ben niet laf, ik ben niet bang.’

Volgens de advocaat heeft de rechter vorige week in het kort geding tegen Jort Kelder zich ten onrechte gebaseerd op uitingen in de media. Daardoor staan Holleeder en Endstra te boek als maffia, iets wat Moszkowicz ontkent. Hij vindt het vonnis ‘infaam en abject’. ‘Hoe kan een voorzieningenrechter zo’n uitspraak doen op basis van media-uitingen.’

Moszkowicz stelde verder op de persconferentie: ‘Opvallend was dat ik een prominente rol heb gekregen in het dossier van Holleeder. Als het daarbij zou blijven had ik er mee kunnen leven. In het dossier zitten verdenkingen en suggesties. Ik heb direct een brief gestuurd met weerlegging en bezwaar tegen inhoud van het dossier. Toen was in principe de kous af.’

Moszkowicz stelde dat hij nog niet op het matje is geroepen door de deken van de orde van advocaten. De advocaat zei dat hij nauwkeurig naar de belangen van zijn voormalige cliënt Willem Endstra heeft gekeken. ‘Er is geen dubbele rol.’ Pas vier dagen geleden is voor de eerste keer een klacht ingediend, stelde hij.

Volgens de advocaat is er de laatste tijd meer gaande dan alleen ophef. ‘Voor velen is Holleeder al veroordeeld. De slechte reputatie van Holleeder is door de media vastgehouden.’

‘In het nieuwe jaar is een beweging in gang gezet, met als enige doel de verdediging van Holleeder door mij onmogelijk te maken.’

Moszkowicz hekelde de werkwijze van Quote-hoofdredacteur Jort Kelder. Volgens de advocaat heeft Kelder in het verleden de reputatie van Willem Endstra kapot geschreven, en werpt zich nu op als verdediger van deze vermoorde vastgoedbaas.

De advocaat kwam vorige week flink onder druk te staan. Nabestaanden van Endstra hebben donderdag bij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten een klacht tegen Moszkowicz ingediend. Ze willen dat de deken hem op de vingers tikt vanwege het dienen van tegenstrijdige belangen.

Donderdag werd ook de conclusie bekend van een onderzoek van de Rijksrecherche, uitgevoerd in 2002, waaruit blijkt dat vanuit het kantoor van Bram Moszkowicz stukken zijn gelekt naar de media. In die stukken wordt zijn toenmalige cliënt Endstra zwartgemaakt.

Op dezelfde dag verloor Moszkowics een kort geding tegen Jort Kelder. Volgens de rechter mag Kelder, hoofdredacteur van zakenblad Quote, Moszkowicz een ‘maffiamaatje’ noemen.

Vrijdagavond werd Moszkowicz bij zijn kantoor opgehaald door de Nationaal Coördinator Terreurbestrijding (NCTb). Zijn leven liep gevaar, was de overweging.

Politie en justitie ontvingen de laatste weken informatie dat Moszkowicz grote risico’s liep. In opsporingskringen wordt er rekening mee gehouden dat de dreiging uit kringen rond Holleeder komt.

Uit het strafdossier van Holleeder doemt een beeld op dat de relatie van Moszkowicz met Holleeder op zijn minst problematisch was geworden. Eind 2003 vertelt Moszkowicz aan de chef van de Amsterdamse Criminele Inlichtingeneenheid (CIE), Jan van Looijen, en CIE-offiicer van justitie Frits van Straelen dat de ‘situatie zeer ongezond was’, maar dat hij ‘beslist niet onder druk stond en niet bedreigd werd’.

Moszkowicz beaamde volgens het gespreksverslag dat Holleeder wel heel vaak op het kantoor verscheen, ‘vaak ook zonder reden, soms omdat er een prullenbak scheef stond’. Moszkowicz had volgens de rapporteurs tijdens het gesprek moeite ‘de juiste bewoordingen te vinden’ en leek ‘erg nerveus’.

Bram Moszkowicz, omgeven door bodyguards, verlaat maandag de persconferentie in Amsterdam. De advocaat maakte bekend per direct te stoppen als advocaat van Willem Holleeder. (Raymond Rutting / de Volkskrant)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden