Bram Moszkowicz opnieuw overhoop met Belastingdienst

Ex-advocaat Bram Moszkowicz heeft de afgelopen twee jaar opnieuw de Belastingdienst benadeeld. Nadat hij in 2013 als advocaat werd geschrapt, richtte hij een bedrijf op waarin hij zijn werkzaamheden onderbracht. Over zijn inkomsten heeft hij vervolgens geen loon- en omzetbelasting afgedragen.

Ex-advocaat Bram Moszkowicz. Beeld epa
Ex-advocaat Bram Moszkowicz.Beeld epa

Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag van het bedrijf Chatan bv. In dit bedrijf kwamen onder meer de inkomsten binnen van zijn optredens op televisie zoals bij RTL Boulevard, de royalty's van zijn boek 'Maffiamaat' en betalingen voor werk bij De Telegraaf, Pownews en in een reclame voor wasmiddelenmerk Robijn.

De voormalig advocaat besloot in februari dit jaar zelf het faillissement van zijn bedrijf aan te vragen, nadat de schuld aan de fiscus was opgelopen tot 172.941 euro. Uit het faillissementsverslag van de curator blijkt dat het bedrijf van Moszkowicz over 'nagenoeg' de hele periode dat het actief was geen loon- en omzetbelasting heeft afgedragen. Dat is opmerkelijk, omdat zijn advocaat Herman Loonstein eind vorig jaar zei dat Moszkowicz zijn schuldeisers niet kon betalen omdat al zijn inkomsten direct naar de Belastingdienst gingen.

Loonstein zegt nu geen antwoord te kunnen geven op 'financiële kwesties' omdat hij aan Moszkowicz 'juridische bijstand' verleent. Moszkowicz reageerde niet op een verzoek tot commentaar.

Geschrapt als advocaat

Het eerdere conflict met de fiscus leidde uiteindelijk tot schrapping van Moszkowicz als advocaat. NRC Handelsblad onthulde in 2011 dat Moszkowicz de belasting had ontdoken. In 2012 kreeg hij een boete en een naheffing van de fiscus wegens het ontduiken van belasting. Volgens advocaat Loonstein stond van dat bedrag eind vorig jaar nog 3 ton euro open.

Door de problemen van Moszkowicz met de fiscus startte de toenmalig deken van de Orde van Advocaten een onderzoek naar de strafpleiter. De bekende advocaat werd uiteindelijk door de tuchtrechter uit zijn beroep gezet, onder meer vanwege het aannemen van grote sommen contant geld zonder de deken in te lichten. Ook was de administratie van zijn kantoor niet op orde.

Ook de administratie van zijn bedrijf Chatan was een rommeltje, blijk uit het faillissementsverslag. Bankafschriften ontbreken. Er is geen winst- en verliesrekening over 2013. De administratie over 2014 is ook niet op orde, onder meer omdat de boekhouder die dit moest doen niet werd betaald door Moszkowicz, en zijn werk staakte. Ook gebruikte Moszkowicz de bankrekening van zijn bedrijf voor privébetalingen. Tevens heeft de voormalig strafpleiter nog geen jaarrekeningen gedeponeerd.

Andere schuldeisers

Moszkowicz heeft naast de fiscus ook nog problemen met andere schuldeisers. Zijn voormalig cliënt Donald G. zegt nog 35.000 euro van de ex-advocaat te krijgen. Dat bedrag zou hij aan Moszkowicz geleend hebben. G. stapte vorig jaar naar de rechter. Die gaf hem gelijk en oordeelde dat Moszkowicz dit bedrag moet terugbetalen. Hiertegen is Moszkowicz een verzetsprocedure gestart. Een andere schuldeiser vroeg begin februari het persoonlijk faillissement van de voormalig strafpleiter aan. Maar dit werd aangehouden, nadat een betalingsregeling was getroffen.

Advocaat Maarten Blok laat namens de schuldeiser weten dat inmiddels een deel is betaald. Hij hoopt dat het restant de komende tijd wordt betaald door Moszkowicz. Het faillissementsverzoek is aangehouden tot 7 april. 'Dan moet ik de zaak intrekken of doorzetten bij de rechtbank.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden