NieuwsSchrapping Moszkowicz

Bram Moszkowicz mag niet opnieuw aan de slag als advocaat

Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat, heeft het Hof van Discipline maandag bepaald. De hoogste tuchtrechter van de advocatuur is er niet van overtuigd dat Moszkowicz zijn gedrag heeft veranderd.

Bram Moszkowicz mag niet terugkeren als advocaat.Beeld ANP

Moszkowicz’ verzoek om terug te keren werd vorig jaar ook al afgewezen door de Orde van Advocaten. De voormalige raadsman − die in 2013 van het tableau werd geschrapt − ging in beroep tegen die afwijzing. Het Hof van Discipline, waarin rechters en advocaten zitting hebben en dat nu zijn uitspraak heeft gedaan, heeft het laatste woord. 

Volgens het hof is de gewezen raadsman te laat tot inkeer gekomen en heeft hij te weinig inzicht gegeven in zijn huidige financiële situatie. Ook vindt het hof de maatregelen die Moszkowicz wilde nemen om te voorkomen dat hij opnieuw in de fout zou gaan – onder meer door een coach in te huren – niet toereikend.

Bram Moszkowicz is een telg uit de beroemde advocatenfamilie. Hij werd in 1985 beëdigd en werd geroemd om zijn spitsvondige pleidooien. Tevens groeide hij uit tot een vaak geziene gast bij radio- en tv-programma’s. In de jaren die volgden, ontving hij meerdere waarschuwingen en berispingen.

Zwaarste sanctie

De klachten tegen hem liepen uiteen van slechte dienstverlening tot excessieve declaraties en het verstrekken van ondeugdelijke kwitanties (schriftelijke bewijzen dat geld is ontvangen). In 2013 kreeg hij de zwaarste sanctie die een advocaat kan worden opgelegd. 

Het hoogste tuchtcollege oordeelde destijds dat hij structureel de beroepsregels overtrad en dat hij zijn cliënten niet naar behoren bediende. Eind 2019 werd Bram Moszkowicz failliet verklaard. In januari van dit jaar draaide het gerechtshof in Leeuwarden dit faillissement terug, omdat Moszkowicz zijn schuld aan de Belastingdienst alsnog had afgelost.

‘Ik ben me er sinds twee jaar van bewust dat ik als advocaat en ondernemer heb gefaald. Ik heb fouten gemaakt, die terecht hebben geleid tot mijn schrapping’, zei hij begin dit jaar tegen het Hof van Discipline. 

Hij benadrukte destijds volgens persbureau ANP dat hij echt is veranderd. ‘Ik heb grove fouten gemaakt. Op dit moment heb ik nul euro schuld. Mijn faillissement is afgerond. Hier zit een andere Moszkowicz, een die oprecht spijt heeft. Ik spreek de waarheid.’ 

Moszkowicz werkt nu als adviseur bij Hoogervorst Strafadvocatuur in Hilversum, het kantoor van zijn partner. Hier wilde Moszkowicz weer aan de slag als advocaat.

Bram Moszkowicz had moeite met de regels
Waarom werd Bram Moszkowicz in 2013 van het tableau geschrapt? Lees hier hoe de regels Moszkowicz achterhaalden. Er waren al lange tijd klachten over Moszkowicz als advocaat: lees hier waarover die gingen. 

Bram Moszkowicz is niet de enige van de advocatenfamilie die uit het ambt is gezet. De enige broer die nog wel advocaat is, is Max jr., die in 2015 zijn verhaal deed

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden