Bram Moszkowicz definitief uit advocatuur gezet

Het doek is definitief gevallen voor Bram Moszkowicz. De bekende strafpleiter mag zich geen advocaat meer noemen. Dat heeft het Hof van Discipline in Den Bosch vandaag in hoger beroep bepaald. De straf geldt voor het leven en wordt woensdag van kracht.

Bram Moszkowicz hoort het oordeel van de tuchtrechter aan. Beeld anp

Het is de definitieve uitspraak in de zaak die de Amsterdamse deken van de Orde van Advocaten Germ Kemper tegen de 52-jarige Moszkowicz had aangespannen. Ook een aantal cliënten had zich over de raadsman beklaagd.

Contante bedragen
De Raad van Discipline had in oktober vorig jaar geoordeeld dat Moszkowicz van het tableau moest worden geschrapt, omdat hij de regels van de advocatuur te vaak aan zijn laars had gelapt. Zo inde hij grote contante bedragen - boven de 15.000 euro - van cliënten zonder daarover met de deken te overleggen. Verder werd hem onder meer verweten dat hij verplichte bijscholingscursussen niet bijwoonde, zijn boekhouding niet op orde had en gemaakte afspraken niet nakwam.

Moszkowicz had hoger beroep aangetekend tegen de beslissing van de raad. Hij erkende fouten te hebben gemaakt, maar gaf ook aan daarvan te hebben geleerd en zijn leven te hebben gebeterd. Hij heeft inmiddels bijscholingscursussen gevolgd, achterstallige jaarrekeningen ingediend en neemt geen contant geld meer aan van cliënten.

Het Hof van Discipline oordeelde vandaag echter dat dit onvoldoende is geweest. De misdragingen waren structureel en vonden plaats over een langere periode. Het Hof handhaaft daarom de beslissing van de Raad. Ook de klachten van vijf ex-cliënten werden gegrond verklaard. Daarmee is Moszkowicz definitief geen advocaat meer. Evenals de Raad oordeelt het Hof dat de werkwijze van Moszkowicz het vertrouwen in de advocatuur ernstig heeft geschaad.

Bedroevend
Moszkowicz reageerde teleurgesteld op de uitspraak. 'Het is het hof onwaardig. Je kunt verschillend over dingen denken, maar dit bevalt me niet.' Hij noemde de uitspraak 'bedroevend', maar liet weten verder 'weinig woorden' te hebben voor de beslissing. Half mei geeft Moszkowicz een persconferentie over de uitspraak, zo kondigde hij aan.

Bram Moszkowicz was één van de bekendste strafpleiters van Nederland. Hij stond onder andere 'Hakkelaar' Johan V., de Surinaamse legerleider Desi Bouterse, Willem Holleeder en Geert Wilders bij.

Beeld ANP
 
Je kunt verschillend over dingen denken, maar dit bevalt me niet
Bram Moszkowicz na de uitspraak
Bram Moszkowicz op archiefbeeld uit februari. Beeld anp
 
'De manier waarop de uitspraak werd gedaan vond ik niet in stijl, laat ik het zo zeggen. Ik ben gekomen uit respect voor het Hof. Ik heb ze allemaal aangekeken, maar geen van hen keek mij aan. En er werd ook niet even goedendag gezegd.'
Bram Moszkowicz
Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.