Bram geeft het beste van zichzelf

En weer heeft het Binnenhof een verlosser. Honderd meter verderop is in het Torentje het kabinet in een overlevingsgevecht verwikkeld, als in Nieuwspoort dinsdagochtend voormalig strafpleiter Bram Moszkowicz zich presenteert als nieuw licht in de politiek. Bij de volgende verkiezingen zal hij lijsttrekker zijn van Voor Nederland (VNL), het politieke vehikel van ex-PVV'ers Joram van Klaveren, Johan Driessen en Louis Bontes.

Remco Meijer
Bram Moszkowicz presenteert zichzelf als politiek leider van de partij Voor Nederland. Aan tafel Laurence Stassen en Joram van Klaveren van VVL. Beeld Freek van den Bergh
Bram Moszkowicz presenteert zichzelf als politiek leider van de partij Voor Nederland. Aan tafel Laurence Stassen en Joram van Klaveren van VVL.Beeld Freek van den Bergh

Die laatste blijft weg bij de persconferentie van zijn partij. Bontes, oud-politieman, man van law and order, vindt het niks, de keuze van zijn kompanen voor de rommelaar Moszkowicz. Zijn vak niet bijgehouden, geschrapt van het tableau, schulden bij familie, vrienden en de belastingdienst.

In zijn speech van tien minuten schuwt Moszkowicz (54) de belastende feiten niet. Nadat hij in de bomvolle perszaal is binnengekomen op de klanken van Frank Sinatra's That's Life, de klassieker uit 1966 over goede en slechte tijden in het leven, geeft hij zijn fouten ruiterlijk toe. Daarbij laat hij niet na ook de media de schuld te geven, en de Orde van Advocaten, die hem veel te zwaar strafte. 'Ik heb geen strafbare feiten gepleegd.'

Vader

Dan de politiek. Hadden we ooit iets gemerkt van een visie op de samenleving bij de gewezen advocaat, is de vraag. Van zoiets als idealen, anders dan het bezit van de nieuwste Aston Martin?
Hij wil een vader zijn, zegt hij, vader van een nieuwe politieke partij en vader van zijn kinderen, die hij 'een land van vrijheid, veiligheid en welvaart' wil bieden. Met een vlaktaks, sterke defensie, een strenger immigratiebeleid en effectieve zorg. Helemaal VNL, en geen Geert Wilders, bij wie hij zich ook had kunnen aansluiten - als diens islamstandpunt niet tussen hen in had gestaan.

Van bescheidenheid heeft hij nog altijd geen last, al heeft hij aan het premierschap dan nog niet gedacht. Wel aan Pim Fortuyn, 'die ik bewonderd heb'. Pim zei 'At your service', Bram zegt: 'In mijn moerstaal: het beste wat ik heb, wil ik voor u inzetten.'

Hij belooft het Haagse 'geen commentaar' te mijden. Maar de tien minuten die zijn ingeruimd voor vragen van journalisten - één vraag per medium, geen vervolgvragen - zijn louter varianten op 'geen commentaar'. Kribbig uitgesproken ('Ik ben wél betrouwbaar'), inclusief een typerende uithaal naar 'het establishment' die het aan de flanken van het politieke spectrum immer goed doet.

Maatschappelijke rol

Hij lag er wakker van, zegt Moszkowicz, 'of mijn maatschappelijke rol was uitgespeeld'. Hij denkt hem nu weer te hebben gevonden. 'Wat vindt uw vriendin hier van?' vraagt een verslaggeefster. 'Zij vindt mijn keuze geweldig', zegt hij.

Of Moszkowicz Nederland gaat redden, valt nog te bezien. Dat hij de soap die zijn leven is opnieuw een kontje geeft, staat vast.

Aan het premierschap heeft Moszkowicz nog niet gedacht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden