Bram en Leon

Het verraad van de PvdA, hackers en een verpakte komkommer.

De 'Tragische Paus' staat keurig op de cover van Elsevier. Net zoals in de week dat koningin Beatrix haar aftreden aankondigde, neemt het blad een voorsprong op de concurrentie - tenminste, voor de kioskbezoeker die geïnteresseerd is in het einde van de gekwelde Benedictus XVI.


Dat is niet iedereen, stelt Gerry van der List vast. 'In Nederland waren de reacties op het spectaculaire nieuws vrij lauw.' En: 'Vanzelfsprekend werden er ook onnozele mensen op straat geïnterviewd, die meestal een groot gebrek aan belangstelling voor het lot van de paus demonstreerden.' In het omslagartikel worden vier oorzaken genoemd voor het gebrek aan succes van de paus. Hij had te weinig uitstraling, was te oud, te veel een geleerde en te weinig een manager.


Terwijl Vrij Nederland het CDA portretteert ('Hoe God het CDA de rug toekeerde'), stort De Groene Amsterdammer zich op de PvdA. De zelfvoldane grijns van de heren Rutte en Samsom op de cover staat in schril contrast met de pittige begeleidende tekst: 'Het verraad van de PvdA.' De 'regime change' gaat in Nederland volgens De Groene onverminderd door. Het inleveren van de eigen idealen bij de VVD is 'een vorm van verraad.'


Ook Jorge Zorreguieta wordt aangeklaagd. Roel Janssen, oud-correspondent in Argentinië van de NOS en NRC, maakt duidelijk dat de vader van Máxima weet had van de moorden en de martelingen in zijn land.


Het spannendste verhaal staat in Vrij Nederland, het malste in Elsevier. VN liet de redactie hacken (fluitje van een cent) en interviewde hacker Jacob Appelbaum, die onder meer betrokken was, of is, bij WikiLeaks. Appelbaum is al jaren het doelwit van de Amerikaanse overheid en geheime diensten. 'De laatste keer dat ik naar bed ging zonder me af te vragen of ik 's ochtends wakker zou worden met een pistool in mijn mond, kan ik me niet herinneren.'


Het vreemdste interview is te vinden in Elsevier. Gesprek is misschien een beter woord. Advocaat Bram Moszkowicz keuvelt met Leon de Winter, de schrijver met wie hij bevriend is. De foto's bij het verhaal zijn gemaakt door de ex-vrouw van Moszkowicz, Juliette Polak.


Het gaat ongeveer zo: 'Zullen we iets samen doen als je geschrapt wordt?'


'We hebben het hier vorig jaar al over gehad. Bedoel je dat plan, Leon?'


'Ja. Iemand zoals jij vormt een bron van verhalen. De ideale hoofdpersoon in een thriller of tv-serie. Lijkt me heerlijk om aan zoiets met jou te werken.'


'Dank je wel.'


Het eerste dossier in 360 gaat over Bhutan, 'het koninkrijk van het geluk' dat vaak wordt opgehemeld, maar waar een op de vier inwoners in armoede leeft en vier op de tien kinderen ondervoed zijn. Het tweede dossier heeft plastic verpakkingen als onderwerp. Dat klinkt veel saaier dan het is en levert een fijn en geruststellend weetje op.


Het plastic om de komkommer blijkt zeer nuttig te zijn. 'Na veertien dagen heeft deze komkommer niet meer dan 1,5 procent van zijn gewicht door verdamping verloren, vergeleken met 3,5 procent in slechts drie dagen voor een onbeschermde komkommer.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden