Column

Bram Bakker: 'Graag had ik verteld dat Van der Gijp aan een psychiatrische stoornis leed'

Bram Bakker is niet te spreken over de manier waarop hij wordt opgevoerd in het boek over René van der Gijp dat is geschreven door Michel van Egmond. 'Hoe leuk uw boek ook is, mij heeft u er een slechte dienst mee bewezen', schrijft hij in een open brief aan Van Egmond.

Rene van der Gijp (L) en Hans Kraay jr. in het Kurhaus in Scheveningen. RTL4 brengt voor en tijdens het EK voetbal De Zomer Van 4: VI Oranje. Beeld anp

Beste Michel van Egmond,

Van harte gefeliciteerd met het succes van uw boek Gijp. Ik heb het met veel plezier gelezen, u heeft het zeer pakkend opgeschreven en je hoort de hoofdpersoon praten terwijl je het leest. Met enige regelmaat moest ik onbedaarlijk lachen, en dat heb ik niet vaak bij het lezen van een boek.

De reden dat ik het ging lezen was dat ik in twee verschillende kranten (Volkskrant en AD) had gelezen dat ik mezelf zou hebben aangemeld om René van der Gijp te behandelen. Ik vroeg me af waar dat vandaan kwam, maar heb dat inmiddels begrepen.

De manier waarop u mij in het boek opvoert, bevalt me in het geheel niet. Daar heeft u zich nooit om bekommerd, vandaar deze reactie.
René van der Gijp vroeg een paar maanden geleden of u mij zou mogen bellen over zijn behandeling, en wat hem betreft zou ik alles mogen zeggen wat ik wilde. Graag had ik u verteld dat de voetbalanalist aan een serieuze psychiatrische stoornis leed, waar met behandeling volgens de regelen der kunst een hoop aan te doen is. Zoals is gebleken. Details zou u vanwege mijn beroepsgeheim niet hebben gekregen. Maar u belde helemaal niet.

Vervolgens lees ik in uw boek een weergave van de behandeling die onjuist en onvolledig is. En die niet enkel mij persoonlijk, maar ook mijn beroepsgroep schaadt. Psychiaters bellen niet uit zichzelf met mogelijke patiënten namelijk, zoals u schrijft zonder dat bij mij geverifieerd te hebben.

Dat ik als psychiater iemand behandel is tussen die persoon en mij, en in die relatie doet mijn persoon er helemaal niet toe. Temeer daar ik geen uitzonderlijke behandelmethoden heb toegepast en iedere andere collega waarschijnlijk dezelfde behandeling had gekozen.

Wat ik helemaal onbegrijpelijk vind is dat u via de mond van uw hoofdpersoon ook nog even uw persoonlijke mening over mij weergeeft. U kent mij niet, en hebt volgens mij geen enkele kennis over mijn professionele capaciteiten en/of beperkingen. Vanwaar die irrelevante en negatieve opinie? Ik ken u ook niet, en zal een duiding achterwege laten, maar van veel niveau getuigt het in ieder geval niet.
Net als u probeer ik door middel van artikelen en boeken ook een paar centen te verdienen. Dat daar publiciteit voor vereist is begrijpt u net zo goed als ik, dus verwijt mij niet dat ik af en toe ergens in de media verschijn.

Ik ben niet naar het EK voetbal op kosten van de televisiezender die garen spint bij het herstel van René van der Gijp, de farmaceut die zijn medicatie produceert heeft me niet gefêteerd, en ook heb ik nooit een zwaar gepeperde rekening ingediend voor deze behandeling. Dankzij uw boek word ik nu van alle kanten bestookt met commentaar, krijg ik talloze mails van mensen die mij vragen of ik hen ook even 'die pillen van René' wil voorschrijven.

Waarom zou ik zo nodig deze bn-er willen behandelen?
Hoe leuk uw boek ook is, mij heeft u er een slechte dienst mee bewezen. En dat had niet gehoeven, want u had mijn telefoonnummer en had even kunnen overleggen wat u wel of niet zou vermelden.
Het zou prettig zijn als u in de toekomst wat zorgvuldiger te werk gaat met dit soort precaire materie.

Juist iemand met de immense populariteit van René van der Gijp zou veel kunnen betekenen voor de emancipatie van mensen met psychische stoornissen, die in 2012 nog altijd volstrekt onvoldoende is. Als u daarover iets zorgvuldiger had geformuleerd, zou u veel mensen een grote dienst hebben bewezen.

Wellicht iets voor de herziene, goedkope herdruk die ongetwijfeld ook nog volgt?

Vriendelijke groet, Bram Bakker

Bram Bakker is psychiater en schrijver.

 
Dankzij uw boek krijg ik talloze mails van mensen die mij vragen of ik hen ook even 'die pillen van René' wil voorschrijven
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden