Brakke Grond brengt etsen James Ensor in Amsterdam

Het Vlaams Cultureel Centrum De Brakke Grond organiseert in november en december een tentoonstelling van 122 etsen van de Vlaamse schilder James Ensor die hiernog niet eerder te zien waren....

HEIN JANSSEN

Van onze verslaggever

Hein Janssen

AMSTERDAM

De etsen die van voortreffelijke kwaliteit zijn behoorden ooit toe aan François Franck, een van Ensors belangrijkste meccenassen. Het grafisch werk is verdeeld in zeven thema's waaronder maskers, skeletten en landschappen.

Door de aankoop bracht de Kredietbank waardevol cultuurgoed terug naar België. Vorig jaar waren de etsen te zien op een druk bezochte expositie in Brussel onder de titel James Ensor, de volledige etsproduktie. Daarna werden ze deels uitgeleend aan binnen- en buitenlandse musea. Voor de expositie in Amsterdam worden alle stukken weer bijeen gebracht.

Tijdens de voorbereiding van de tentoonstelling bezorgde de auteur Bert Popellier het manuscript van zijn pas voltooide tekst Ensor op hoge poten, een dramatische monoloog in vrije verzen, voor een deel gebaseerd op de brieven van Ensor en op beschrijvingen en interpretaties van zijn werk. Deze tekst vormt samen met de afbeelding van een aantal etsen de catalogus.

Guido Vereecke, directeur van het Vlaams Cultureel Centrum in Amsterdam wil de Ensor-expositie vergezeld doen gaan van een theatervoorstelling over de schilder uit Oostende. Op dit moment voert hij overleg met Vlaamse theatermakers over een toneelbewerking van de Ensor-monografie, die eind dit jaar in de Brakke Grond te zien moet zijn.

Zie ook Kunst & Cultuur

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden