Brahimi: ‘Westen moet Afghanen blijven helpen’

De internationale gemeenschap is het moreel verplicht de Afghaanse bevolking te blijven helpen. Het land heeft meer dan 25 jaar te lijden gehad onder geweld en dat is niet binnen 25 maanden op te lossen....

ANP

Dat zei de voormalige speciale VN-gezant voor Afghanistan, Lakhdar Brahimi, donderdag na een gesprek met minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking op het departement. Brahimi draagt het Afghaanse volk een warm hart toe, en vindt dat ze het verdienen hulp te krijgen.

Hoe lang de westerse troepen in Afghanistan moeten blijven, kon hij niet voorspellen. Brahimi wilde niet ingaan op de vraag of de NAVO de Taliban kan verslaan. ‘De Taliban kunnen in ieder geval niet de NAVO verslaan.’ Hij benadrukte dat het niet gaat om een leger dat moet worden overwonnen, maar om een lang politiek proces. De Taliban moeten voor de Afghanen zelf onacceptabel en onnodig worden gemaakt.

Brahimi toonde zich aangenaam verrast door wat er de afgelopen jaren bereikt is in Afghanistan. Hij wees op de enorme vooruitgang in het onderwijs en in de gezondheidszorg. ‘Ruim 80 procent van alle Afghanen heeft nu op de een of andere manier toegang tot zorg. Ik kon het niet geloven toen ik het hoorde.’

De Algerijn Brahimi heeft jarenlang voor de Arabische Liga en de VN gewerkt in conflicthaarden als Irak, Libanon, Zuid-Afrika en Haïti. Hij is met pensioen, maar zit nu in de denktank die oud-president Nelson Mandela van Zuid-Afrika op zijn 89e verjaardag presenteerde. In ‘The Elders’ zitten verder ook voormalige staatsmannen als Amerikaans oud-president Jimmy Carter en oud-VN-topman Kofi Annan, maar ook aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden