Brabantse Statenfracties slikken verwijten in

Toch geen misleiding door Gedeputeerde bij verkoop Essent aan RWE...

Van onze verslaggeverMichael Persson Michael Persson

Amsterdam De Brabantse Statenfracties van de VVD en SP hebben hun verwijten aan gedeputeerde Annemarie Moons vrijdag ingeslikt. Donderdag vonden zij dat zij waren misleid bij de besluitvorming over de verkoop van energiebedrijf Essent aan het Duitse RWE.

Tijdens een ‘verantwoordingsdebat’ in Den Bosch wist Moons gisteren aannemelijk te maken dat zij geen essentiële informatieheeft achtergehouden, in de aanloop naar de cruciale Statenvergadering op 15 mei. ‘Informatie die er was, is meteen gedeeld. Van misleiding was geen sprake’, zei de PvdA-gedeputeerde.

Het belangrijkste verwijt was dat Moons had gezegd dat RWE wellicht met minder dan 80 procent van de aandelen Essent genoegen zou nemen, terwijl daarover niets bleek in officiële stukken. Door dit dreigement gingen enkele VVD-leden overstag, en stemde Noord-Brabant voor de verkoop.

Nu blijkt dat die signalen van RWE er wel degelijk waren, maar dat die geen ‘juridische status’ hadden en daarom nergens staan genoteerd. De Zuidelijke Rekenkamer gaat nog wel een onderzoek doen naar de gang van zaken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden