Brabantse koningin van de cover

'Ze zeggen dat ik goed kan zingen.' Zo stapte Yvonne de Nijs binnen bij producer Gaby Dirne. Dit is een diamant, dacht hij, en dook met haar de studio in.

De Bredase producer Gaby Dirne weet het nog precies. 'In 1961 belde 'n mooi, leuk gekleed meisje bij mij aan. Ik vroeg wat ik voor haar kon doen. Ze zei: 'Ik ben Yvonne de Nijs. Ik ben helemaal van Oosterhout naar Breda gekomen om te vragen of u naar mij wilt luisteren. Ze zeggen dat ik goed kan zingen.' Ik antwoordde: 'Kom binnen' en pakte mijn accordeon om haar te begeleiden. Na twee minuten riep ik: 'Stop maar.' Geschrokken vroeg Yvonne: 'Maar meneer, is 't niet goed?' Ik zei: 'Nee, 't is juist fantastisch. Ik wil je a cappella horen.' Toen wist ik het meteen. Dit is een diamant. De rest is geschiedenis. Ik ging met haar de studio in en nam met haar in twaalf jaar vele singles en lp's op. Zo werd zij een der bekendste Brabantse zangeressen.'

In de jaren zestig en zeventig was Yvonne de Nijs een van de bekendste Brabantse zangeressen. In 1966 had ze een echte hit met het door Gaby Dirne geschreven nummer Jimmy Walker.

Gaby Dirne componeerde daarna het nummer Anne Frank met tekst van Peter Koelewijn voor haar en Laura Bordes. Het zou een eerbetoon moeten zijn aan het Joodse meisje. Maar de Joodse platenhandelaar Max van Praag ontstak in grote woede toen hij hoorde dat de naam van Anne Frank voor commerciële doeleinden zou worden gebruikt. Het werd een enorme rel die breed werd uitgesponnen op radio en televisie. De plaat kwam niet uit.

Zingen en dansen

Yvonne de Nijs trad op met vele groten van die tijd: Tonny Eyk, de Mounties, Willy Alberti, André van Duin, Ronnie Tober en Peter Koelewijn. Daarnaast was ze jarenlang vaste gast in de Rudi Carrell Show waar ze niet alleen zong maar ook danste en meespeelde in sketches, totdat Carrell besloot zijn geluk in Duitsland te beproeven.

Yvonne werd geboren op 2 juli 1944 in Oosterhout, waar haar ouders het café De Gouden Leeuw exploiteerden. Ze had twee broers, Jules en Co, en zus Gusta. Ze hielpen allemaal mee in het café. Gaby Dirne: 'Daar hoorde ik dat Gusta en Co (ook een fenomenale biljarter die het opnam tegen de grote biljarters van die tijd) ook goed konden zingen. En ook haar zwager Jan Jansen (de man van Gusta) bleek een verdienstelijk zanger/trompettist te zijn.'

In 1973 stopte Dirne tijdelijk met produceren, om zich te concentreren op zijn band The Valentino's. Jack de Nijs (alias Jack Jersey) nam Yvonne onder zijn hoede. Hij liet haar bekende hits zingen en zo werd Yvonne de koningin van de cover.

André van Duin.Beeld anp

Vrijgezel

Yvonne hield van de Brabantse gezelligheid. Ze trouwde met een onderwijzer, maar dat huwelijk hield geen stand. De rest van haar leven bleef zij vrijgezel.

In de jaren tachtig moest het café sluiten. Yvonne ging bij een juwelier werken. Ze vond ook in die branche snel haar draai. Daarnaast bleef ze zingen op speciale jazz-avonden. Verder werd ze achtergrondzangeres bij producer Ad Kraamer. Tussen de bedrijven door presenteerde zij ook nog een radioprogramma voor de ziekenomroep ROZO in Oosterhout.

Enkele maanden geleden voelde zij zich niet goed. In het ziekenhuis bleek dat ze kanker had, die al in heel haar lichaam was uitgezaaid. Ze overleed op dinsdag 26 januari op 71-jarige leeftijd. 'Opvallend was hoe positief ze bleef', zegt Gaby Dirne. Ze bleef altijd de artiest die hield van extravagante kleding. 'Hoedjes, petjes en shawltjes, jouw kasten waren één grote verkleedkist', zei haar nicht Yvonne Jansen op de uitvaart.

Onlangs is overigens alsnog het nummer Anne Frank met toestemming van de Anne Frank Stichting door Gaby Dirne op iTunes gezet.

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden