Brabantse gemeenten blij met zelfstandigheid

In het Brabantse Aalburg ging donderdagmiddag om twaalf uur de vlag uit na een triomfantelijk telefoontje van gemeentesecretaris Hardonk vanuit de Tweede Kamer....

Van onze verslaggever

AALBURG/DEN HAAG

De Kamer sprak de afgelopen twee dagen over het wetsontwerp voor de herindeling van Noord-Brabant, waarbij het aantal gemeenten in de provincie wordt teruggebracht van 114 naar ongeveer zeventig. Het CDA vindt het voorstel veel te ver gaan. Maar Van de Vondervoort (PvdA) kan voor de grote lijnen van het stuk rekenen op steun van regeringspartijen PvdA, D66 en VVD. Die willen echter wel enkele veranderingen aanbrengen.

Aalburg en Woudrichem hoeven wat hen betreft niet te worden samengevoegd, omdat beide gemeenten levensbeschouwelijk nogal verschillen en geografisch op verschillende gebieden georiënteerd zijn. Belangrijker wijzigingen die zij in het voorstel willen aanbrengen, betreffen vooral de gemeenten Tilburg en Breda. Die worden minder groot dan Van de Vondervoort wil.

Op de publieke tribunes van de Tweede Kamer leek het de afgelopen dagen wel een vergadering van de Brabantse kring van burgemeesters. Daar was ook het tandenknarsen van de verliezers te horen: Brokx van Tilburg, Rutten van Breda en De Vet van Prinsenbeek.

Van de grote Brabantse steden is met name Tilburg zeer teleurgesteld. De gemeente krijgt wel Berkel-Enschot (tienduizend inwoners) en het grootste deel van Udenhout (negenduizend inwoners), maar niet Goirle (negentienduizend inwoners), waarop zij juist het meest had gehoopt. Tilburg vindt dat Goirle al bijna een stadsdeel is. De scheiding tussen beide gemeenten is haast onzichtbaar. Bovendien wonen in Goirle 'de rijken van Tilburg', die net als de andere inwoners van de kleine gemeenten wel meeprofiteren van de voordelen van de grote stad, maar er niet voor betalen.

Met Goirle zou Tilburg ruim tweehonderdduizend inwoners hebben, en die omvang is nodig om te kunnen blijven meespelen in het 'grote-steden-beleid', vindt het gemeentebestuur. Het is toch al bang dat Eindhoven in Brabant de komende jaren de meeste aandacht (en rijkssteun) gaat opeisen. Als dat samen met Helmond en omringende gemeenten een stadsprovincie gaat vormen (met vierhonderdduizend inwoners) is het evenwicht in Brabant weg.

Breda gaat met Prinsenbeek, Teteringen en een deel van Nieuw-Ginneken een gemeente van ongeveer 150 duizend inwoners worden. Breda wilde heel Nieuw-Ginneken, maar krijgt toch niet de dorpen Galder en Strijbeek. 'Dat is vervelend, maar geen ramp', aldus een woordvoerder. Men is al lang blij dat Prinsenbeek (tienduizend inwoners) wordt binnengehaald.

Voor de zelfstandigheid van Baarle-Nassau (zesduizend inwoners) heeft zelfs de Belgische overheid zich ingespannen. Die vreest dat de unieke geografische eenheid met het Belgische Baarle-Hertog verloren gaat als Baarle-Nassau wordt samengevoegd met Alphen en Chaam. Van de Vondervoort liet ook gisteren weten weinig te voelen voor een zelfstandig blijvend Baarle-Nassau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden