Brabantse gedeputeerde: busdebacle was te voorkomen

Het bestuur van de provincie Noord-Brabant had busmaatschappij Connexxion na gunning van het busvervoer in juni vorig jaar direct om duidelijkheid over de uitvoering van de opdracht moeten vragen....

ANP

Al in juni bestonden twijfels over het aanbod van Connexxion dat toen al zei dat er een schrijffout was gemaakt. Rüpp liet donderdag in het midden of het de taak van het hele provinciebestuur of van verkeersgedeputeerde en zijn partijgenoot Eric Janse de Jonge was om Connexxion meteen om de tafel te roepen. Omdat dat niet gebeurde werd een conflict over het contract op de spits gedreven en besloot Connexxion uiteindelijk in oktober niet voor de beloofde prijs te rijden.

Als protest tegen de voortdurende onzekerheid gingen Brabantse BBA-chauffeurs toen dagenlang in staking. Uiteindelijk bereikten busbedrijven een compromis. Connexxion trok zich terug en de concessies werden gegund aan BBA/Veolia (West-Brabant) en Arriva (Noordoost-Brabant).

Rüpp noemde de aanbestedingen een voor de provincie zeer complex en gevoelig proces met meer taken voor juristen dan voor bestuurders. Hij vroeg zich hardop af op marktwerking in het openbaar vervoer een goede keuze was.

Aan het eind van de ochtend verschijnt de verantwoordelijk gedeputeerde Janse de Jonge voor de commissie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden