nieuws

Brabantse Forum-leden stappen over naar JA21 van Eerdmans en Nanninga

De provinciale fractie van Forum voor Democratie (FvD) in Noord-Brabant is uit elkaar gevallen. Drie Statenleden gaan verder onder de vlag van JA21, de nieuwe partij van Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. De Brabantse coalitie waarin FvD de samenwerking was aangegaan met VVD, CDA en Lokaal Brabant zou door de breuk niet in gevaar komen.

JA21-oprichters Annabel Nanninga en Joost Eerdmans.  Beeld JA21
JA21-oprichters Annabel Nanninga en Joost Eerdmans.Beeld JA21

‘Na veel gesprekken en in goed overleg is geconcludeerd dat een andere vorm van samenwerking nodig is voor een duurzaam bestendig bestuur voor Brabant. Drie fractieleden gaan nu hun eigen weg’, aldus een verklaring van FvD in Noord-Brabant. De fractie telt negen leden, twee FvD’ers zitten als gedeputeerde in het provinciebestuur

De drie politici die verder gaan bij JA21 zijn Loek van Wely, Frank Duijs en Willem Rutjens. De laatste was fractievoorzitter van het Brabantse FvD, Camiel van der Meeren volgt hem op. ‘De eerder gemaakte afspraak met Forum voor Democratie Brabant - dat de Brabantse fractie los van de landelijke partij opereert - bleek in de praktijk niet werkbaar. Daarom hebben we besloten ons politieke werk vanuit een eigen fractie voort te zetten’,  melden ze.

Verder laat JA21 weten pal te staan voor conservatief-liberale waarden. ‘Volmondig onderschrijven wij het bestuursakkoord Samen, slagvaardig en slim. We zijn vereerd en trots om ons steentje bij te dragen aan de provincie waar wij zo van houden.’

Dringen op rechts: ook ex-FvD’ers Eerdmans en Nanninga starten nieuwe partij
Partijen op rechts waren er genoeg, maar het Juiste Antwoord gaf geen van alle, vinden Joost Eerdmans en Annabel Nanninga. Vrijdag presenteerden zij hun nieuwe partij JA21, die een toevluchtsoord moet worden voor ex-politici én -kiezers van Forum voor Democratie.

Crisis of geen crisis, Forum voor Democratie regeert door in Noord-Brabant
Na lang wikken en wegen heeft de Brabantse Statenfractie van Forum voor Democratie besloten gewoon op oude voet door te gaan: binnen de eigen partij, maar ‘autonoom functionerend’. Dat staat in een verklaring die Forum voor Democratie Noord-Brabant woensdag heeft uitgebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden