Brabantse boeren willen ook geen megastallen

De leden van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) zijn tegen megastallen.

ANP

Een meerderheid kiest voor zogenoemde ‘eigenschaligheid’ als maat voor hun bedrijf. Dat blijkt uit drie ledenbijeenkomsten die zijn gehouden in aanloop naar de discussie in de Brabantse Provinciale Staten over het burgerinitiatief tegen megastallen.

‘Ik geloof in duurzame productie en duurzame veehouderij. Het is de enige weg’, zei ZLTO-voorzitter Hans Huijbers vrijdag. Onder invloed van de publieke discussie kiezen de leden voor eigenschaligheid als maat voor de stallen.

‘Dat is een omvang van het bedrijf dat past bij het vakmanschap van de ondernemer, de eisen van de samenleving en de kansen op de afzetmarkt’, aldus Huijbers. De ZLTO wijst de plannen voor enorme concentraties van intensieve bedrijven dicht bij dorpen en steden af.

‘Niemand heeft het recht om een ander overlast te bezorgen. Dat betekent robuuste groencirkels om de bedrijven heen die een verrijking zijn voor het landschap én veel fijnstof afvangen. Zo gaan we ook een mogelijk verspreiding van bacteriën en virussen tegen’, aldus Huijbers die benadrukt dat het nog wel enige tijd zal vergen voordat duurzame veehouderij is gerealiseerd.

Het debat in de Staten over de intensieve veehouderij in Brabant staat gepland op 19 maart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden